Bruker Stories Hvordan jeg holder mitt positive syn etter en ryggmargsskade

Utrolig energi og positivitet. Dette beskriver Layth, 44, som pådro seg en ryggmargsskade for 5 år siden mens han syklet med vennene sine rundt Bamburgh Castle-området.

Vi snakket med Layth på en mørk, vinterlig dag. Det var snø og kaldt ute, koselig og varmt inne. Til tross for kulden hadde Layth allerede vært ute to ganger – først for å trene til et kommende innsamlingsarrangement og for det andre for å ta med barna på aking.

Layth var klar for vinterutfordringen, til tross for at håndsykkelen gjentatte ganger ble sittende fast i snøen. Det ville aldri streife Layth å gå glipp av treningsøkten, da han snart  skulle delta på en veldedighetssykkeltur på 42 kilometer for å samle inn penger til en venn som mistet en slektning til Covid-19. 

Layth ville heller ikke gå glipp av en mulighet for moro i snøen med sine små barn:

– De ville ikke dra. Men jeg sa: Kom igjen, vi har snø, du er ikke på skolen, la oss kjøre aking og gripe øyeblikket! Jeg vil ikke gå glipp av de sjansene med barna mine.

Og den holdningen oppsummerer perfekt Layths appetitt og energi for livet.

Etter Layths ulykke opplevde han noen vanskelige tider, og det tok ham en stund å gjenopprette et positivt perspektiv på livet og fremtiden hans. I løpet av ukene han ble værende på sykehuset, viet Layth seg til å bli frisk, og gjorde så mye fysio og rehabilitering som han kunne for å bli sterkere.  Etter 10 uker i spinalsenteret,  Han var i stand til å komme hjem til sin kone og barn.  

Jeg har et støttenettverk inkludert familien min, som jeg er virkelig takknemlig for, og dette hjelper meg å alltid se på den lyse siden av livet og se det positive.

Å dyrke denne mentale holdningen hjalp Layth med å navigere i de vanskelige ukene og månedene etter ulykken.

Skader på nervesystemet, som Layth hadde pådratt seg fra ryggmargsskaden, kan svekke blære- og tarmfunksjonen. Under rehabiliteringsprosessen ble Layth tilbudt transanal irrigasjon (TAI) som en terapi for å håndtere tarmene hans. Med sin sedvanlige positivitet omfavnet Layth det fullt ut!

Finne riktig tilnærming 

Men det var ikke lett i begynnelsen - alles kropp er forskjellig, og Layth opplevde vanskeligheter med å finne en behagelig vinkel for å sette inn kateteret. Hamstringene hans var litt stramme, så strekking ga ham fleksibiliteten til å nå ned og bøye kroppen i midjen for å nå en vinkel for å tillate innsetting av kateteret for vanning. Han fant også at dusjstoler med en frontinngang cutaway på setet støttet enkel tilgang for innsetting.

Når han hadde funnet det optimale oppsettet, ble selve behandlingen av TAI raskt og enkelt vedtatt. Først prøvde han et manuelt system og fikk senere muligheten til å prøve Navina Smart, en elektronisk enhet for vanning. Som en av de første pasientene som prøvde Navina Smart på St James Hospital Spinal Centre, anser han seg selv for å være utrolig heldig:

Jeg syntes Navina Smart var veldig flink. Det hele var elektronisk. Du kan sette opp en nødvendig mengde vann, ballongstørrelse etc og så bare trykke på knappen ... alt ble gjort for deg. Det var så lett . . .

Fem år etter ulykken bruker Layth fortsatt Navina Systems til å styre tarmene sine, og veksler mellom Navina Smart (elektronisk system) og Navina  Classic (manuelt system). Hvert system gir en fordel som gjør at Layth kan tilpasse vanning av tarmen i livsstilen sin. Ingenting, spesielt tarmene hans, stopper Layth fra å nyte livet fullt ut.

Nå tenker han på fremtiden sin i typisk positive termer full av planer om å gjennomføre og ting å oppnå.

Jeg vil at livet mitt skal være bra, og det er det. Ikke noe ekstraordinært – jeg er fornøyd med et vanlig liv.