Spina Bifida

Hva er Spina Bifida?

Spina Bifida er en fødselsdefekt der hvor det er ufullstendig lukking av ryggmargskanalen. Denne defekte lukkingen kan oppstå hvor som helst langs ryggraden, fra nakken til rumpebenet og halebenet, men finnes oftest i lendområdet. Kirurgisk lukking av spina bifida utføres så snart som mulig, helst innen 24 timer etter fødselen.

Hvordan påvirker ryggmargsbrokk blæren og tarmen?

I spina bifida kan nevrale impulser ikke nå målet på en normal måte, og blærens nervefunksjonalitet forstyrres i 90% av tilfellene. De fleste med ryggmargsbrokk har også en viss effekt på tarmkontrollen. De svekkede signalene fører også til muskelsvikt med lammelser og redusert bevegelighet, nummenhet, dårlig sirkulasjon i bena og høyere risiko for beinbrudd.

Effekter på blæren

Hvis ryggmargsskaden er delvis, opplever du et visst tap av evnen til å kontrollere musklene dine, men noen signaler vil fortsatt komme gjennom. Dette gir mulighet for intermitterende kateterisering (IC) for tømming av blæren, noe som kan være en god løsning for et lengre, sunnere og mer uavhengig liv. Les mer om det her.

Produkter til blæren

Effekter på tarmen din

Ryggmargsskaden kan føre til begrenset kontroll over tarmen og lukkemusklene, noe som kan føre til tarminkontinens, og redusert tarmbevegelse kan føre til forstoppelse. Det er vanlig å oppleve både forstoppelse og episoder med tarmlekkasje. Tarmskylling kan være et alternativ til å ta kontroll over tarmen. Les mer om det her.

Tarmpleieprodukter

Ressurser

USA-baserte Spina Bifida Association er fokusert på å betjene barn og voksne som bor sammen med spina bifida. Nettstedet tilbyr ressurser, pedagogisk materiale, informasjon om forebygging og måter å bli involvert på.

Spina Bifida Forening

Vi håper denne e-boken vil hjelpe deg med å ta en informert beslutning om det beste kateteret for deg og/eller barnet ditt:

For helsepersonell