Hva er intermitterende kateterisering (RIK)?

Introduksjon til intermitterende kateterisering (RIK)

Intermitterende kateterisering (IC) er den nest beste måten å tømme blæren på, måten som er nærmest den naturlig måten. I denne delen kan du se animasjoner for å forstå prosedyren for RIK, laste ned kateteriseringsinstruksjoner og mer. Hvis du vil vite alt om selvkateterisering og hvordan kroppen fungerer, er det her du finner svarene!

Intermitterende kateterisering gir deg kontroll

Problemer med blæren kan gjøre det litt mer komplisert å leve våre liv. Med intermitterende katetrisering kan du tømme blæren når det passer deg og når det føles naturlig. Det betyr at du vil følge en normal rutine, noe som er viktigere enn det kan høres ut. Med et godt engangskateter, som LoFric, kan du kateterisere raskt og komfortabelt og med et minimum av ubehag. Ingen trenger å vite foruten deg.

Ved kateterisering vil du også tømme blæren helt, så det er liten risiko for lekkasje. Mange mennesker med blæreproblemer bekymrer seg for å gå ut i tilfelle det oppstår lekkasjer. Selvkateterisering kan være en del av løsningen. Fullstendig tømming av blæren er også bedre for deg fra et medisinsk perspektiv.

Det faktum at du tapper blæren øker også sjansene for bedre seksuell funksjon. Og du vil være i bedre humør for det også. Engangskatetre betyr også at det ikke er noen permanent enhet å være flau over eller som kommer i veien.

Bedre kontroll over blæren med intermitterende kateterisering

Hvis du har nok håndkontroll og koordinering til å håndtere et kateter, er selvkateterisering en trygg og praktisk måte å tømme blæren på, uavhengig av tilstanden din. Målet med kateterisering er å forbedre livskvaliteten din ved å gi deg bedre kontroll over blæren, samtidig som du forhindrer nyreskader og komplikasjoner, for eksempel resturin og urinveisinfeksjoner (UVI).

Intermitterende kateterisering gir mange fordeler:

  • Det er enkelt og trygt, og selv om det kan føles litt rart i begynnelsen, gjør det ikke vondt
  • Det tømmer blæren helt, og forhindrer tilbakestrømning av urin som kan skade nyrene
  • Det forhindrer gjenværende urin, reduserer risikoen for urinveisinfeksjoner
  • Fordi den tømmes helt, er det ingen risiko for urinlekkasje
  • Du kontrollerer når og hvordan du tømmer blæren
  • Bedre søvnkvalitet
  • Du blir vant til det ganske enkelt, så det blir mer som vanlig vannlating
  • Økt livskvalitet! Du trenger ikke å bekymre deg for pinlige lekkasjer, eller hvordan du skal klare deg utenfor hjemmet.

 

En god start er en nøkkel til suksess

En god start på intermitterende kateterisering (IC) er viktig, både av fysiske og psykologiske årsaker.

Foruten et kateter som er trygt, diskret og lett å håndtere, er god støtte ekstremt verdifullt.

Vi er alle ulike og det er ikke bare en måte å lære katetrisering på. Mange kan oppleve skepsis og nervøsitet når man skal starte med prosedyren. Men ikke vær redd, de kommer over dette og katetrisering blir like vanlig som å late vannet på vanlig måte.