Diabetes

Hva er diabetes?

Diabetes mellitus, ofte bare referert til som diabetes, er en gruppe metabolske sykdommer der en person har høyt blodsukker, enten fordi kroppen ikke produserer nok insulin eller fordi cellene ikke reagerer på insulinet som produseres.

Hvordan påvirker diabetes blære og tarm

Diabetes kan øke risikoen for komplikasjoner i ulike deler av kroppen. En vanlig komplikasjon er nevropati, noe som betyr at nerver har blitt skadet og gir tap av følelse. Dette begynner vanligvis i de perifere nervene og påvirker derfor føttene først. 

Diabetes nevropati kan utvikle seg når som helst, men jo lenger du har hatt diabetes, jo større er sannsynligheten. Nerveskaden kan også ende opp med å påvirke blære og tarm. Dette kan gå ubemerket i lang tid, og derfor tilbys behandling ofte sent.

Diabetes og blæresymptomer

Påvirkningen av nevropati på blæren er tredelt. Først reduseres følsomheten. Dette betyr i praksis at du ikke vil kjenne at blæren er full og vil derfor ikke late vannet så ofte som du burde.

Som en konsekvens av dette vil blærevolumet øke. Dette skjer fordi man ikke føler at blæren fylles.

Det tredje som skjer er at du får nedsatt sammentrekningsevne i blæren og det vil bli vanskelig å tømme blæren helt. Dette resulterer i resturin, urinveisinfeksjoner, inkontinens (noen ganger tegn på overaktivitet) og i det lange løp, økt risiko for nyresvikt.

Disse endringene fører til en slapp og underaktiv blære, dette gir ikke mange symptomer, men når lukkemuskelen (muskelen som styrer blærens evne til å tømme) også blir påvirket, kan det føre til urinretensjon, inkontinens og gjentatte urinveisinfeksjoner. Noen mennesker har også en svakhet i blæren med smertefull kronisk urinretensjon.

Diabetes og tarmsymptomer

Forstoppelse er ganske vanlig hos personer med diabetes. Årsaken kan enten skyldes nerveskader forårsaket av høyt blodsukker eller av medisiner.

Effekten av nevropati på tarmen er hovedsakelig relatert til hvor raskt tarminnholdet beveger seg. Nevropati kan øke tiden tarminnholdet bruker gjennom fordøyelsessystemet og gjør at tarmen absoberer mer vann og gir hardere avføring.  Hardere avføring kan føre til forstoppelse og i ytterste konsekvens en hard klump med avføring som blokkerer tarmen.

Nevropati kan også forårsake for raske tarmbevegelser. Dette kan føre til problemer med absorpsjon av væske fra tarminnholdet. Vannaktig avføring, hyppigere tarmtømninger og diare er typiske symptomer på dette.

Hva bør du følge med på hvis du har diabetes

Siden blæresymptomene kan være difuse, er det ikke sikkert at du merker mye i starten. Å stille deg selv disse spørsmålene kan gi deg en pekepinn:

  • Hvor ofte går du på toalettet for å late vannet? Mindre enn 4 ganger per dag?
  • Føler du at du må anstrenge deg for å tømme blæren?
  • Føler du at blæren ikke tømmes?
  • Har du hatt flere urinveisinfeksjoner det siste året?

Hvis du kan svare ja på noen av disse spørsmålene, kan et legebesøk være nyttig. Det samme gjelder hvis du har andre plagsomme symptomer fra urinveiene eller fra tarmen. Du finner mer informasjon om tarmfunksjon her. Du kan fylle ut dette skjemaet om tarmen og ta med til din lege eller sykepleier.

Ressurser

International Diabetes Federation er en paraplyorganisasjon for 230 nasjonale diabetesorganisasjoner i 170 land. Deres oppgave er å utdanne, informere, veilede og støtte de som er rammet av sykdommen.

 

Internasjonalt diabetesforbund

For helsepersonell