Urinveiene

Urinveiene er ansvarlig for eliminering av avfall og overflødig væske i kroppen, ved å produsere og skille ut urin.

Hva er urinveiene og hvordan fungerer de?  

Den normale tilbakevendende funksjonen for tømming og lagring av urin kalles vannlatingssyklus. Den er delt inn i en fyllings- og tømmefase. Dette fungerer som et samspill mellom nervesystemet og nedre urinveier. Det er viktig at alle deler av urinveiene samarbeider for at normal vannlating skal foregå. Urinveiene består av nyrene(A), urinlederne(B), urinblæren(C) og urinrøret(D).   

Hvorfor er urinveiene viktig? 

I tillegg til å filtrere og eliminere avfallsprodukter fra kroppen, opprettholder urinveiene også elektrolyttbalansen mellom natrium, kalium og kalsium, blodvolum og blodtrykk. 

Hva er de forskjellige funksjonene til hver del i urinveiene? 

Nyrene er store, bønneformede organer plassert mot baksiden av magen, på hver side av ryggraden. De fjerner avfallsprodukter ved å produsere urin. De har et spesielt system med små nettverk av rør (nefroner) som gjør at stoffer kan filtreres. Nyrene regulerer mengden av vann i kroppen, og mennesker produserer omtrent 1,5 liter urin om dagen. 

Urinlederne tømmer urin fra nyrene til blæren. De er 25–30 cm lange rør fõret med glatt  muskulatur. Muskelvevet bruker peristaltikk for å bevege urinen nedover. Urinlederne kommer inn i baksiden av blæren via området Trigonum, en ventil hindrer tilbakestrømning av urin tilbake til nyrene. 

Urinblæren er et hult organ som lagrer urin og ligger i bekkenet over og bak bekkenbeinet. Blærens elastiske og muskulære vegg kalles detrusor, og vil strekke seg for å holde et gjennomsnittlig volum på 400–600 ml urin. Innvendig er blæreveggen dekket av flere lag med epitelvev (slimhinner). Slimhinnene er foldet sammen når urinblæren er tom, men strekkes ut etter hvert som den fylles. Det er normalt å late vannet 4–8 ganger om dagen og (0-1 i løpet av natten), vanligvis 200–400 ml hver gang. 

Urinblære Trigonum 

Trigone er et område på innsiden av urinblæren ; det trekantede området mellom åpningene fra urinlederne og den indre urinrørsåpningen. Området gjennomgår liten endring i størrelse under fylling av blæren. Det er veldig følsomt for å strekke seg, da det inneholder et stort antall sensoriske nerveender. 

Indre lukkemuskel 

Et bånd av detrusormuskelen omgir urinrøret ved urinblærens kryss, til å forme den indre lukkemuskelen. 

Urinrøret og den ytre lukkemuskelen 

Urinrøret er røret der urinen går fra blæren til utsiden av kroppen. Kvinnens urinrør er rundt 3–5 cm langt og nesten rett. Hos menn er urinrøret rundt 20–27 cm og formet som en S. 

Urinrøret er også et organ i det mannlige reproduktive systemet da det fører sæd ut av kroppen gjennom penis. En ytre lukkemuskel er i den lengste enden av urinrøret og har to viktige funksjoner; holde urinen i blæren, men slapper også av ved tømming av blæren. 

Hva er forskjellen mellom den indre og ytre lukkemuskelen?  

Den ytre lukkemuskelen kan, i motsetning til den indre lukkemuskelen, kontrolleres frivillig. Den ytre lukkemuskelen påvirkes av det autonome (selvstyrende) nervesystemet. 

  1. Blære
  2. Ureter
  3. Urinrørsåpninger
  4. Trigonum
  5. Urinrør
  6. Intern lukkemuskel (skjelettmuskel)
  7. Ytre lukkemuskel (skjelettmuskel)
  8. Detrusor muskel (lag av glatt muskel)

Emner: