Noen barn trenger hjelp til å tisse Barnas blærehelse

Blæreproblemer hos barn

Som foresatt er man jo vant til at barnet har en "ulykke" fra tid til annen. Det er bare en del av det å vokse opp. Noen barn vil fortsette å oppleve blæreproblemer videre i livet. De kan ha problemer med å holde seg (inkontinens) eller ha vanskeligheter med å tømme bløren (retensjon).

Avhengig av hva årsaken til disse blæreproblemene er , kan det være nødvendig å lære å kateterisere for å tømme blæren helt. Denne siden bidrar til å forklare hvordan kroppen fungerer og hvorfor kateterisering kan være nødvendig.

Alt om vannlatning

Hvordan kroppen fungerer - fra drikking til vannlatning

  • Når du drikker noe, går det ned i magen.
  • Derfra går det til tarmene og vider til blodet ditt.
  • Når blodet blir filtrert av nyrene, blir vannet som ikke lenger er nødvendig, omgjort til urin og sendt til blæren. Blæren ser ut som en liten ballong. Den er liten når den er tom, men den vokser i størrelse når den fylles opp med tiss.
  • Når blæren er full, er det på tide å tisse.
  • Fra blæren er det et rør som kalles urinrøret som urinen kommer ut av når du går på do.

Hvorfor vi trenger vi å tisse

Tenk på blæren din som en vask. Når proppen er i, kan du fylle den med vann fra springen. Hvis du fortsetter å helle vann i vasken uten å ta ut pluggen, vil den renne over, og vannet vil renne ned på gulvet.

Hvis du fortsetter å fylle blæren med urin, blir den full og renner over, akkurat som vasken, noe som betyr at urinen enten går opp i nyrene igjen, noe som kan gjøre deg syk, eller det kan renne ut, noe som vil gjøre at du tisser deg ut.

Du må tisse mange ganger om dagen for å stoppe blæren fra overfylt.

Hvor mye bør du tisse?

De fleste barn tisser omtrent 5 til 7 ganger om dagen - du bør nok tisse så mye også. Din lege eller sykepleier vil kunne fortelle deg hvor mange ganger om dagen du skal tisse med kateteret. 

Ulike problemer

Mange ting påvirker kroppens evne til å holde urinen i blæren eller det å tømme blæren. Vanligvis hvis ting ikke fungerer som de skal, er det fordi du har vært syk eller du kan ha blitt skadet. 

Det kan skje med hvem som helst, barn eller voksne.

  • Inkontinens er et ord som betyr at du tisser på deg og ikke kan noe for det.
  • Retensjon betyr at du ikke kan tisse selv når du trenger det.
  • Du kan ha ett av disse problemene eller begge deler. For å kunne tisse, må blæren og hjernen snakke med hverandre. Ellers vet ikke hjernen at du trenger en tisse, og forteller blæren din å klemme den ut. Katetre hjelper deg med å få tisset ut når blæren og hjernen ikke er i stand til å snakke med hverandre.

Noen ganger kan du få en infeksjon, noe som kan få deg til å føle deg dårlig, men legen din kan hjelpe. Med LoFric kateter skal dette ikke skje så ofte.

Ulike måter å tisse på

Det er forskjellige måter å komme seg til skolen på – noen barn sykler og noen går til skolen.

På samme måte er det forskjellige måter å tisse på. Noen går rett på toalettet, noen tisser ved hjelp av et kateter. Det er ikke noe rart med det, det er bare den enkleste måten for noen mennesker å gjøre det på.

Hva er et kateter?

Et kateter er et lite rør som du kan putte inn i blæren når du trenger å tisse - og det vil få urinen ut for deg. Tidspunktene du trenger å bruke kateteret kan tilpasses din daglige rutine. Du kan gjøre det før og etter at du går på skolen, så vel som før eller etterlek og lunsjtid. Noen ganger må du kanskje bli påminnet av læreren, foreldrene eller omsorgspersonen, men vanligvis vil du kunne huske selv.

Når skal du bruke et kateter

Barn må bruke et kateter for å tisse hvis de ikke er i stand til å gjøre det selv. Det kan være mange grunner til dette, de kan ha hatt en skade, vært syk, eller har en tilstand som betyr at de ikke er i stand til å tisse på vanlig måte. Et kateter er et lite rør som du kan sette inn i blæren, og det vil få urinen ut for deg.

Når du møter sykepleieren eller legen din, vil de kunne snakke med deg om bruk av et kateter, og de vil vise deg hvordan du bruker det til å tisse. De vil også snakke med deg om hvor mange ganger om dagen du trenger å tisse med kateteret ditt, fordi det er forskjellig for alle. De vil utarbeide en spesiell plan bare for deg. Du kan hjelpe dem ved å fortelle dem hvilke tider som fungerer best for deg, som eksempel i friminutter eller etter skoletid.

Hvordan bruke et kateter for barn

Din lege og sykepleier er eksperter på hvordan man tisser med et kateter, og de vil hjelpe deg å bli en ekspert også! Ikke vær redd for å stille dem mange spørsmål om tissing - ingen spørsmål er for rare eller gale, og de vet helt sikkert svaret.

Komme i gang - Tips og råd til foreldre eller omsorgspersoner

 

Følgende tips og råd, utviklet med hjelp av Gunilla Tibbelin fra Child and Adolescent Habilitation Services Center i Lund, Sverige, vil hjelpe deg å komme i gang.

Tilpass deg barnet ditt

Barn som har fått skade på ryggmargen kan ha nedsatt motorisk funksjon og følsomhet. I så fall må du tilpasse miljøet og kateteriseringsutstyret til barnets tilstand. Sitt stødig og sikkert. Barnets hender skal være frie slik at de kan hjelpe. Ha god tid når prosedyren skal gjennomføres, slik at tidspress ikke vil føre til at barnet gir opp.

Rutinen bør være like klar for barnet som hans / hennes daglige gjøremål. Husk at mamma og pappa også skal kunne utføre prosedyren i en komfortabel stilling! Øvelse gjør mester, og det blir lettere etter hvert.

Vær tålmodig

Som forelder eller omsorgsperson trenger du en viss tålmodighet for å bruke et kateter med et barn (spesielt når barnet er 2-4 år med en sterk vilje). Hvis barnet ditt føler at kateterisering er veldig kjedelig, kan en TV på badet gi litt distraksjon under prosedyren. Å lære et barn å tømme blæren ved hjelp av et kateter tar tid. Oppmuntre barnet ditt til å delta i blæretømming så snart som mulig. Vær rolig og metodisk og gjør det på barnets premisser. Med litt trening og tålmodighet blir det fort en naturlig del av hverdagen.

La barnet delta

Det er lettere å tømme blæren hvis barnet ditt sitter oppreist enn hvis han / hun ligger. Hvis barnet ditt ennå ikke har lært å sitte oppreist, bruk en pute eller en lignende gjenstand for å støtte opp ryggen. Så snart barnet ditt kan sitte oppreist på egen hånd, kan han / hun følge tømmeprosedyren og kanskje til og med delta mer aktivt.

På samme måte som du ville lære barnet ditt å holde en tannbørste og se hvordan det føles, kan du la barnet holde et kateter mens du tømmer blæren. Dette kan være en måte å prøve å bygge en forståelse av hvordan kateterisering blir en del av den daglige toalettrutinen.

Når barnet ditt er 1-2 år, er det på tide å begynne å sitte på potten eller toalettet. Dra nytte av barns naturlige nysgjerrighet. La dem hente kateteret, åpne kateterposen eller kanskje til og med trekke kateteret ut etter at de er ferdige.

Når barnet ditt er i førskolealder, kan du begynne å lære ham / henne selvkateterisering mer aktivt. Bruk en dukke for å vise hvordan et kateter brukes. Sett deg ned og tegn bilder sammen, og forklar hvordan urinen forlater blæren. Å ha en dukke med et "tissehull", hvor barnet ditt kan øve på å sette inn et kateter, øker barnets ferdigheter i å håndtere et glatt kateter. Når det er på tide å tømme blæren, la barnet prøve å finne urinrøret og sette inn kateteret selv.

Selv når barnet ditt har lært å sette inn et kateter, er det viktig at du bidrar til å sikre at blæren er tømt riktig og riktig. Kateterisering blir naturlig for barnet ditt hvis han / hun får lov til å delta fra så tidlig alder som mulig. Dette bidrar til deres selvtillit og til større uavhengighet senere i livet. Når barnet ditt begynner på skolen, vil det hjelpe hvis han / hun kan tømme blæren med et kateter på egen hånd.

Ofte stilte spørsmål - Barn