Vanlige tarmproblemer Ufullstendig tømming

Hva er ufullstendig tømming av tarmen? 

En ufullstendig tømming er når det fortsatt er avføring igjen etter bruk av toalettet. Ufullstendig tømming eller følelsen av ufullstendig tømming er en av de mest plagsomme og samtidig et av de vanligste symptomene på forstoppelse. Når du opplever ufullstendig tømming av tarmen, er det vanlig å:

  • Føler behov for å anstrenge seg for å avlede
  • Følelse av at det er noe igjen eller en følelse av tyngde i bekkenet
  • Har et vedvarende eller gjentatt behov for å tømme tarmen
  • Føler et behov for å klemme med fingrene gjennom skjeden eller presse for å få avføringen ut
  • Opplever tilsmussing av undertøy (dvs. tarmlekkasje)

Årsaker til ufullstendig tarmtømming 

Årsakene til ufullstendig tømming kan variere, men en vanlig årsak er bekkenbunnsdysfunksjon, som er en endring i bekkenbunnsmuskelfunksjonen. Prosessen med avføring er kompleks, hvor bekkenbunnsmusklene spiller en viktig rolle. Endringer i bekkenbunnsmuskulaturens funksjon kan derfor gi problemer ved tømming av tarmen.

Alder, graviditet og / eller fødsel kan føre til en svakere bekkenbunn, forårsaker en bulge kalt en rectocele å dukke opp og forårsake en blokkering av avføring. Rektocler er vanlige, spesielt hos kvinner som har født.

Andre bekkenbunnsdysfunksjoner som kan forårsake ufullstendig tømming er rektal prolaps (når en del av endetarmen kommer ut gjennom anus) og hindret avføringssyndrom (en funksjonell tarmsykdom preget av vanskeligheter med å tømme tarmene, for eksempel ikke å kunne tømme, når man føler behovet eller ikke klarer å tømme tilstrekkelig).

Behandling av ufullstendig tømming

Et vanlig tegn på bekkenbunnsdysfunksjon er behovet for å bruke fingrene, kalt selvdigitalisering, for å hjelpe med avføring. Dessverre kan selvdigitalisering forårsake langvarig skade. Når kosthold, livsstilsendringer og avføringsmidler ikke har hjulpet, er det en minimalt invasiv terapi kalt tarmvanning som ved hjelp av vann kan starte eller avslutte prosessen med å ha tarmen for å oppnå en mer fullstendig tømming av tarmen. Dermed kan det redusere episoder med tarmlekkasje og symptomer på ufullstendig tømming. Med tarmskylling kan du ta kontroll over situasjonen og leve et mer selvstendig liv.

Hvis du opplever ufullstendig tømming, er en god start å fylle ut en tarmdagbok for å lette samtalen med helsekontakten din. Du kan laste ned en tarmdagbok på slutten av denne artikkelen.

Det finnes ulike tarm vanning hjelpemidler som kan bidra til å ta kontroll over tarmen. Les mer om Wellspects vanningsprodukter her.

Are you a healthcare professional and would like to learn more?