Vanlige tarmproblemer Tarmlekkasje

Hva er tarmlekkasje eller fekal inkontinens?

Fekal inkontinens er en medisinsk betegnelse for tarmlekkasje som refererer til tap av normal kontroll av tarmen, noe som fører til lekkasje av fast eller flytende avføring, slim eller gass. 

Symptomer på fekal inkontinens

Symptomer på fekal inkontinens kan oppleves enten som avføring som kommer ut uten advarsel, som er kjent som passiv fekal inkontinens, eller som en plutselig tarmbevegelse som ikke kan kontrolleres, som kalles urgefekal inkontinens. Noen kan oppleve begge typer lekkasje.

Vanlige symptomer på tarmlekkasje inkluderer:

  • Føler en sterk eller plutselig trang til å passere avføring
  • Ikke å gjøre det på toalettet i tide
  • Å ikke kunne kontrollere avføring
  • Å ha ulykker på grunn av ikke å være klar over / føler behov for å gå
  • Striper eller stammer av avføring i undertøyet

Årsaker til tarmlekkasje

Tarmlekkasje kan skyldes svært løs avføring, matintoleranse eller bruk av medisiner.  En vanlig årsak til tarmlekkasje er forstoppelse, og dette kan skje når vannaktig avføring passerer den harde avføringen som sitter fast i tarmen. Andre årsaker til tarmlekkasje kan være ufullstendig tømming ved avføring, eller skade eller sykdom som påvirker tarmen.

Det er flere forhold som kan føre til tarminkontinens, og det oppleves ofte i nevrologiske sykdommer eller skader, medfødte misdannelser og funksjonelle tarmlidelser (FBD).

Endringer eller skader i analkanalen eller endetarmen som etter fødsel kan også gjøre det vanskelig å holde avføring og kan forårsake lekkasje år etter traumer. Andre skader kan være forårsaket av kirurgi, for eksempel fjerning av hemorroider eller en svulst. Tarmlekkasje kan også skyldes problemer med mobilitet som kan gjøre det vanskelig å nå toalettet i tide.

I tillegg til årsakene som er beskrevet her, er det faktorer som har blitt sett å øke risikoen for tarmlekkasje, som alderdom, diabetes, fysisk inaktiv og fedme. Myk/rennende avføring øker risikoen for lekkasje ytterligere.

Fekal inkontinens Behandling

For de fleste er det ødeleggende å ikke kunne stole på og kontrollere kroppen sin.

Hvis du har å gjøre med tarmlekkasje, vet du at både de fysiske og psykologiske konsekvensene føles begrensende og kan hindre deg i å gjøre det du vil. Mangel på tarmkontroll og bekymring for ulykker er en gyldig grunn til å nå ut og snakke med helsepersonell.

Avhengig av alvorlighetsgraden av tarmproblemene dine, er det forskjellige måter å takle dem på. Navina Bowel Care-produktserien tilbyr innovative løsninger foreskrevet av helsepersonell:

  • Navina Insert, som er en tarminkontinensplugg som gir en umiddelbar løsning på problemet. Les mer om Navina Insert her.
  • Navina Irrigation System, som kan brukes som en løsning på mer alvorlige tarmproblemer. Les mer om tarmskylling her.

Behandling for tarmproblemer

Det er flere måter å behandle tarmdysfunksjon på. Disse inkluderer kirurgiske metoder, transanal vanning og konservative metoder - som livsstil og kosthold.

Navina Insert

key:global.content-type: Product

Er en myk og fleksibel innsats som er konstruert for å gi en komplett tetning, noe som bidrar til å forhindre utilsiktet tarmlekkasje. Den er ment å være hygienisk, og med sin kroppskonforme form er den designet for å tilby unik komfort for brukeren.

Be om informasjon