Tarmdysfunksjon Vanlige tarmproblemer

Opplever du tarmproblemer?

Hvis du opplever tarmproblemer, er du ikke alene. Tarmproblemer er hyppigere enn du kanskje tror. Faktisk viser studier at mer enn 20% av befolkningen er rammet av forstoppelse, mens 10% opplever tarmlekkasje. Den underliggende årsaken til tarmproblemer kan variere, men symptomene er de samme.

Vanlige årsaker til tarmproblemer

Tarmproblemer kan oppstå på grunn av en rekke forskjellige årsaker. Disse inkluderer:

  • Nevrogene tarmlidelser (NBD) der tarmproblemene skyldes en skade på nervene
  • Funksjonelle tarmlidelser (FBD) når ingen underliggende årsaker kan bli funnet
  • Bekkenbunnsdysfunksjon – for eksempel komplikasjoner etter fødsel
  • Etter operasjonen – for eksempel etter operasjon for kreft i tykktarm eller endetarm kan du oppleve lavt fremre reseksjonssyndrom (LARS)
  • Medfødte tilstander som Hirschsprung sykdom eller anorektal misdannelser

Hva er nevrogen tarm?

Neurogen tarmdysfunksjon (NBD) er begrepet som brukes til å beskrive tarmdysfunksjon på grunn av forstyrrelse av nervesignaler. Forstyrrelsen av nervesignaler kan føre til en langsommere transitt av avføring gjennom tarmen. Jo lenger avføringen forblir i tarmen, jo mer vann absorberes fra avføringen, noe som gjør det vanskeligere og vanskeligere å passere. Dette resulterer i at tarmen blir hovent eller forstørret, og hyppigheten av tarmtømming blir svært langsom og uforutsigbar. Når du er i stand til å bæsje, kan det være svært smertefullt, og kan ta timer, med tilhørende følelser av ufullstendig tømming og tilsmussing.

Forstyrrelsen av nervene kan også forstyrre trangsignalene, dvs. følelsen av å måtte tømme tarmen. Dette betyr at for noen individer tømmes tarmene spontant med liten eller ingen advarsel.

Eksempler på forhold som kan påvirkes av NBD er:

Hva er funksjonell tarmlidelse?

Tarmlidelser uten identifisert underliggende tilstand kalles funksjonelle tarmlidelser (FBD). Generelt er FBD vanskeligere å diagnostisere siden alle andre alternativer først må utelukkes som årsak til tarmproblemer.

Eksempler på FBD-er er:

  • Funksjonell forstoppelse (eller idiopatisk forstoppelse)
  • Funksjonell fekal inkontinens
  • Langsom transitt forstoppelse (STC)

For helsepersonell

Utstyr deg selv og tren dine kolleger eller pasienter ved hjelp av opplæringsprogrammer, webinarer og nedlastbare filer.