Forstørret prostata - BPE

Hva er vanlige symptomer på forstørrede prostata og hvilke behandlinger finns det?

Har du opplevd vannlatingsproblemer og lurer på årsaken? Her kan du lese mer om symptomene på godartet forstørret prostata (BPH).

Du får en kort oversikt over hva det er, hvordan en forstørret prostata kan behandles, og - viktigst av alt - hvorfor det er viktig å søke hjelp på et tidlig stadium. Bruk lenkene nedenfor.

Hyppige toalettbesøk på natten

Nattlige toalettbesøk er noe som mange menn opplever med økende alder, noe som er et vanlig symptom på godartet forstørrelse av prostata (BPH).

Andre symptomer er treg og avkuttet stråle , en trang til å urinere ofte og til og med ha problemer med å holde på urinen.

Disse symptomene kan opptre sammen eller alene, og dukker ikke opp over natten, men kommer gradvis.

Mange menn lever med forstørrede prostata symptomer

BPE skjer med 50% av alle menn over 50 år, og det blir enda hyppigere med økende alder. Hvis du er en av dem, er det viktig å huske at du ikke er alene, og det er hjelp tilgjengelig.

Mange menn med symptomer bekymrer seg for at det kan være prostatakreft, og kan være motvillige til å søke hjelp, men BPE og prostatakreft er to helt forskjellige forhold.

Det kan føles betryggende å vite at BPE ikke utvikler seg til prostatakreft. Forhåpentligvis kan en mer alvorlig diagnose utelukkes etter en undersøkelse.

 

Hva er en forstørret prostata?

Når prostata blir forstørret, legger det press på blæren og urinrøret. Og hvis uttaket er blokkert, kan du finne det vanskelig å begynne å urinere, føle et hyppig behov for å gå på toalettet og ha ufullstendig blæretømming, med økt risiko for urinveisinfeksjon.

Hvorfor dette skjer er ikke helt kjent, men balansen mellom hormoner i kroppen din endres etter hvert som du blir eldre, og dette kan føre til at prostatakjertelen vokser. Jo mer alvorlige symptomene er, desto høyere er risikoen for negativ innvirkning på ditt generelle velvære. Hvis obstruksjonen gjør det ekstremt vanskelig å urinere - og hvis den ikke behandles - kan det forårsake alvorlig og permanent skade på blæren eller nyrene.

Bildebeskrivelse: A: Normal prostata B: Forstørret prostata 1. Blære 2. Normal prostata 3. Normal urinrør 4. Forstørret prostata 5. Komprimert urinrør

Intermitterende kateterisering (IC) etterligner naturens måte

Hvis blæren holder deg tilbake, er IC den nest beste måten å urinere på, da den etterligner det naturlige hendelsesforløpet. IC er en enkel teknikk å lære, og den kan praktiseres overalt. Du bruker et engangskateter, og det tar bare noen få minutter. Det hjelper deg med å tømme blæren helt og gir deg kontroll over ditt eget velvære. 

Det er i hovedsak svært forskjellig fra et inneliggende kateter som forblir på plass i mange dager eller uker mens du tømmer urin fra blæren kontinuerlig.

Les mer og bestill en prøve av vårt menns kateter, LoFric Origo, som hjelper menn med forstørret prostata å bli kvitt urinen gjennom engangskateterisering

Les mer om LoFric Origo her

Kan en forstørret prostata påvirke en mann seksuelt?

 

For helsepersonell