Lær mer om tarmen og dens funksjon Tarm

Hvordan fungerer tarmen?

Tykktarmen (kolon) er den siste delen av tarmen, bestående av flere deler, for eksempel endetarm og analkanal. Hovedfunksjonen til tykktarmen er å absorbere vann. Den fordøyde maten blir avføring som transporteres til endetarmen og deretter ut av kroppen gjennom avføring.

Hva er normale tarmbevegelser?

Hvor ofte du har avføring varierer fra person til person. Alt fra tre ganger om dagen til tre ganger i uken er normalt og sunt. Midlertidige endringer i avføring er vanlige. Hvis du vedvarende har færre tarmbevegelser enn tre ganger i uken, og du føler deg oppblåst eller har smertefulle avføring, kan det være et tegn på forstoppelse.

Hva er normal avføring?

Konsistensen av avføringen kan variere avhengig av mat og vannforbruk, livsstil, fysisk trening, medisiner og infeksjoner. Bristol avføringskart er et hjelpemiddel som brukes av helsepersonell for å  vurdere tarmfunksjonen. Den beskriver forskjellige former og typer avføring:

Type 1-2 indikerer forstoppelse
Type 3-4 er ideelle avføring som er enkle å passere
Type 5-7 kan indikere diaré og haster (og øke risikoen for tarmlekkasje)

Hva skjer når tarmen ikke fungerer?

Tarmen kan forårsake problemer for oss av og til, men vi føler oss vanligvis bedre etter noen dager. Men for noen vedvarer problemene. Å leve med tarmproblemer er utfordrende og kan legge begrensninger på livskvalitet, når det gjelder sosialt liv eller bare å gå på jobb. Dessverre er disse tingene også vanskelige å snakke om. Likevel er det viktig å snakke om disse problemene og søke hjelp hos helsepersonell.

Med støtte og riktig behandling kan du faktisk få livet ditt tilbake. Å fylle ut dette spørreskjemaet kan hjelpe dialogen når du møter helsepersonell.

Ressurser 1 In total

Relaterte forhold

I noen tilfeller kan personer som lever med en alvorlig tilstand eller skade også oppleve problemer knyttet til tarmen. Her kan du lese mer om relaterte forhold.