Vanlige tarmproblemer Kronisk forstoppelse

Hva er kronisk forstoppelse?

Kronisk forstoppelse er referert til som sjeldne tarmbevegelser eller vanskeligheter med å passere avføring som vedvarer i mer enn tre måneder. Symptomer ligner på vanlig forstoppelse, selv om mer alvorlige symptomer kan oppstå.

Symptomer på kronisk forstoppelse

Avhengig av alvorlighetsgraden av forstoppelse, kan du oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

  • Mindre enn 3 tarmbevegelser per uke
  • Klumpete eller hard bæsj
  • Følelse av oppblåsthet (hovent mage)
  • Magesmerter
  • Belastning under avføring
  • Følelse av blokkering eller obstruksjon i endetarmen
  • Følelse av ufullstendig tømming 
  • Trenger å lette tømming ved å trykke på magen eller bruke en finger til å passere avføring

Når du har kronisk forstoppelse, er det vanlig å oppleve mer enn ett av symptomene og å tilbringe lang tid på toalettet og prøve å tømme tarmen.

Årsaker til kronisk forstoppelse

Det kan være flere årsaker til symptomene på forstoppelse. En livsstil med liten eller ingen fysisk aktivitet, en diett med lavt fiberinntak, dehydrering dvs. ikke drikker nok vann, er alle faktorer som vil påvirke tarmen. Visse medisiner som beroligende midler, opioide smertestillende medisiner, noen antidepressiva og noen medisiner for å senke blodtrykket, kan også påvirke tarmen og forårsake forstoppelse.

Transittiden for avføring varierer hos individer fra en til tre dager og avhenger av avføring, som kalles peristaltikk. Opptil en tredjedel av personer med forstoppelse har langsom transitt forstoppelse, noe som oppstår fordi tarmbevegelsene i tarmen er sterkt redusert og evnen til avføring å bevege seg langs tarmene blir svært langsom. Årsaken til den langsomme transitten kan være nevrogen eller er noen ganger ikke kjent. Forstoppelse uten kjent underliggende årsak kalles funksjonell forstoppelse.

Forstoppelse kan være forårsaket av en hindring (blokkering) i tarmen eller ved svekkelse i bekkenbunnsmusklene som fører til vanskeligheter med å tømme tarmen. Andre faktorer som kan føre til forstoppelse er medfødte misdannelser i den nedre delen av tarmen som Hirschsprung's sykdom, eller kirurgi til bekkenbunnen. Fødsel kan også forårsake skade som fører til smertefull tarmtømming og tarmproblemer som kan være livslang.

Toalettadferd som å ikke gå på toalettet når det trengs, er vanlig og referert til som tilbakeholdelsesadferd og er den vanligste årsaken til forstoppelse hos barn. Ikke tømme tarmen når det trengs, gjør avføringen vanskeligere, og når du tømmer, kan det bli smertefullt. Denne ervervede oppførselen er også vanlig hos voksne, spesielt når du ønsker å unngå å gå på offentlige toaletter, og kan føre til forstoppelse i det lange løp.

Forstoppelse kan være en konsekvens av en annen tilstand, som ryggmargsskade, multippel sklerose (MS) eller Parkinsons sykdom.

Behandling for kronisk forstoppelse

Mange menn og kvinner som opplever alvorlige symptomer fra kronisk forstoppelse lider i stillhet uten å få den hjelpen de trenger. Hvis du har opplevd dette, er du ikke alene. Du har kanskje allerede prøvd mange ting - å drikke mer vann, forskjellige dietter, unntatt bestemt mat, trening, avføringsmidler, medisiner, men ingenting har hjulpet.

Det er da en terapi som kalles tarm vanning kan tilby en løsning, ved å lindre alvorlig forstoppelse ved hjelp av bare lunkent vann. Det kan være en vei tilbake til livet.