Ofte Stilte Spørsmål

Hvis du nettopp har fått vite at barnet ditt trenger å kateterisere seg, vil både du og barnet ditt sannsynligvis ha mange spørsmål. Vi har samlet noen vanlige spørsmål fra både foreldre og barn.

Hvorfor må jeg bruke katetre?

For at du skal kunne tisse, må blæren og hjernen din kunne snakke med hverandre. Blæren må si 'Jeg må tømmes'; hjernen må svare "kom deg på toalettet, og la musklene slappe av slik at du kan kan tisse" og blæren må svare "Jeg er tom nå, takk, musklene kan stramme seg igjen". Uten å snakke med hverandre vet ikke hjernen at du trenger å tisse, så den kan ikke fortelle blæren din å presse urinen din ut, og den kan heller ikke fortelle den å slutte å tisse. Katetre hjelper deg med å få all urinen din  ut når blæren og hjernen ikke er i stand til å snakke med hverandre.

Gjør det vondt?

Det kan føles litt rart i begynnelsen, men det gjør ikke vondt.

Kan jeg gjøre det galt?

Noen ganger er det litt vanskelig å sette kateteret inn. Hvis dette skjer, prøv å ta et dypt pust og deretter hoste, dette kan slappe av de riktige musklene slik at det går lettere! Hvis du er en jente og ingen urin kommer ut, kan du ha satt kateteret i feil hull. Få et annet kateter og prøv igjen, du kan bruke et speil hvis du vil, slik at du kan se hvor kateteret skal.

Kan kateteret forsvinne inne i kroppen min?

Nei, det kan aldri gå lenger enn blæren din, så det vil ikke gå seg vill. Det kan heller ikke stikke et hull i blæren, da det bøyer seg når det treffer innsiden av blæren.

Er det nok å tømme blæren om morgenen og før sengetid?

Bare hvis dette er hva legen eller sykepleieren har fortalt deg. Ellers nei. Hvis urinen blir i blæren for lenge, kan det gjøre deg syk. Barn trenger normalt å tisse 5 til 7 ganger om dagen, dette kan bety at du må gjøre det samme. Prøv alltid å bruke kateteret så mange ganger om dagen som sykepleieren eller legen din ber deg om.

Kan jeg drikke mindre og kateterisere mindre?

Nei, kroppen din trenger vann for å fungere og tissing er bra fordi den blir kvitt bakterier fra kroppen din.

Hvorfor får jeg urinveisinfeksjoner?

De fleste barn får urinveisinfeksjoner (UVI) fordi de ikke er for flinke til å vaske hendene (akkurat som noen voksne!). Hvis bakterier på hendene kommer på kateteret kan de komme inn i blæren og forårsake infeksjon. Bakterier kan også komme på kateteret ditt hvis det kommer bort i klærne eller toalettet før du bruker det. Hvis det skjer, bør du kaste det og ta et nytt. Dette blir verre hvis du ikke drikker nok eller hvis du ikke tømmer blæren ordentlig. Du bør alltid vente til det ikke kommer ut mer urin før du tar ut kateteret, selv om du har det travelt. Snakk med legen din eller sykepleier om hvor mye du bør drikke.

Hvorfor er det noen ganger vanskelig å få kateteret inn?

Hvis blæren din er veldig full, kan den lille kranen nederst på blæren klemme ekstra stramt for å hindre deg i å lekke. Hvis du sitter på toalettet og bruker magemusklene til å forsiktig klemme litt tiss ut først, vil du sannsynligvis oppdage at kateteret ditt vil gå lettere inn. Noen ganger tar et dypt pust og hoste kan hjelpe som det slapper av musklene og lar kateteret gå helt inn i blæren.

Hvorfor dribler jeg noen ganger tiss mellom å bruke katetrene mine?

Hvis du lar det være for lenge mellom hver kateterisering, blir blæren for full, og den urienen må gå et sted! Du må sørge for at du bruker katetrene så ofte som sykepleieren har fortalt deg. Noen ganger fungerer ikke kranen på bunnen av blæren veldig bra, og du lekker selv om du bruker katetrene riktig. Hvis dette skjer, sørg for at du snakker med sykepleieren din om hva som kan hjelpe.

Må jeg fortelle det til læreren min?

Det er en god idé å la læreren eller helsesøster vite fordi noen ganger kan du trenge hjelp. Du kan be mamma eller pappa om å fortelle dem for deg om du vil, eller du kan fortelle dem sammen. Lærere er veldig flinke til å minne deg på når du trenger å gå på toalettet hvis du glemmer det, og de vil ikke fortelle noen andre at du bruker et kateter.

Må vennene mine vite det?

Det kan du bestemme helt selv. Om du vil fortelle det, så gjør du det. Det kan være fint å ha en venn som vet om det og forstår hvorfor. Men er du usikker, snakk med foreldrene dine eller en sykepleier. 

Kan noen fortelle at jeg bruker et kateter?

Ingen kan se at du tisser med et kateter. De vil bare vite om du forteller dem det.

Kan jeg dra på skoleturer?

Selvfølgelig kan du det! Bare ikke glem å ta nok katetre med deg. Du kan til og med ta katetre med pose hvis du skal til et sted der det ikke er toalett i nærheten. Sykepleieren din kan vise deg disse.

Kan jeg svømme?

Ja du kan, barn som bruker katetre kan svømme så mye de vil, og det er mye moro!