Tarm Irrigasjon Tips og triks

Nyttige tips og triks

Folk som praktiserer tarm vanning er vanligvis ganske lettet når de har oppdaget et system som fungerer for dem og hjelper dem å få kontroll over sine liv. Mange skriver til oss med historier om egne erfaringer og ønsker å dele tips og triks som kan støtte andre med lignende problemer. 

Tips og triks fra en tarmskyllingsbruker

Kent Reverdal, som har en ryggmargsskade, har håndtert tarmdysfunksjonen ved hjelp av et tarmvanningssystem i mange år. Her deler han sine erfaringer, tips og argumenterer for hvorfor han anbefaler irrigasjon for å håndtere tarmproblemer.*

Hvorfor bruke tarmskylling?

  • Verdighet
  • Kontroll
  • Tid effektivitet
  • Færre UVI
  • Mindre bruk av legemidler

Kents tips og triks

Tips en: Tålmodighet

For det første er tarmen sannsynligvis den delen av kroppen som tar lengst tid å tilpasse seg en ny situasjon. Vær tålmodig. Lag rutiner. Sørg for å drikke nok vann. Når du er i et varmere klima, må du virkelig ta hensyn til drikkingen din, og drikke mye mer vann enn vanlig for å unngå å bli forstoppet. Å ha et ganske sunt kosthold er også å anbefale. Det hjelper tarmen din og får deg til å føle deg bedre også.

Tips to: Evaluer og lær på nytt

Gjennom årene må du kanskje justere hvordan du utfører regimet ditt. Kanskje bruke TAI hver tredje dag i stedet for hvert sekund. Kropper endres over tid, og jo bedre du blir til å kjenne og lytte til kroppen din, jo mer kan du optimalisere rutinen din.

Noen brukere får beskjed om å tømme tarmene om morgenen. Det fungerer ikke nødvendigvis for alle, og du må kanskje finne din egen ideelle tid, når du ikke føler deg stresset.

Tips tre: Mengde vann

For noen mennesker er ca 500-600 ml en god mengde, mens andre bruker både mer og mindre. Tarmbehandling er ingen vitenskap - så gjør dine egne ting, din egen måte. For eksempel legger mange vannbeholderen på gulvet. Det er ingenting galt med det, men du trenger økt trykk for å pumpe vannet inn i tarmen. Andre legger et håndkle på rullestolens sete og legger beholderen der. Dette betyr at mindre trykk er nødvendig for å pumpe vannet. Hvis du ikke bruker rullestol, kan du bruke en vanlig stol eller vasken i stedet.

Tips fire: Holde kateteret

En av de vanligste misforståelsene, selv blant fagfolk, er at regimet ikke vil fungere for deg hvis du trenger å holde på kateteret for å forhindre at det kommer ut. Det er bare feil. De fleste med ryggmargsskade (SCI), har ingen kontroll over lukkemuskelen. Noen ser det til og med som en fordel å holde på kateteret og kunne justere prosedyren. Når du fyller opp vann, må vannet passere gjennom avføringen og vanne tarmen. Noen ganger tar det tid for tarmen å utvide seg slik at vannet kan passere. Når det skjer, føler jeg et økt trykk på ballongen. Da vet jeg at jeg må slutte å fylle og vente, kanskje til og med massere magen for å hjelpe prosedyren. Når jeg føler at trykket avtar, kan jeg gjenoppta prosessen med å legge til vann.

Tips fem: Tidsforbruk

Mange stiller spørsmål om hvor lang tid alt tar. Min normale rutine er som følger:

  • Først tømmer jeg blæren da den ellers vil påvirke den transanale irrigasjonen.
  • Deretter setter jeg inn kateteret og fyller tarmen med vann, noe som tar 3-5 min.
  • Jeg tar ut kateteret og venter ca 15-20 min.
  • Deretter tar tømmingen 5-15 minutter.
  • I min egen rutine tar jeg alltid en dusj etterpå. Det får meg til å føle meg ren og det minimerer bakteriene i det området, noe jeg er sikker på at har en positiv effekt på å redusere risikoen for UTI. Jeg skulle ønske vi alle kunne være mer oppmerksomme på tarmbehandling og dens effekt på UVI.

Tips seks: Bruk hansker og hånden din

Jeg har sett instruksjonsvideoer som viser hvor lett det er for avføringen å passere etter vanning. Men det fungerer ikke alltid så lett for meg. Jeg trenger vanligvis å bruke en hansket finger opp i baken for å hjelpe lukkemuskelen til å slappe av slik at avføringen kan passere. Det ser også ut til å utløse refleksene, så det hjelper mye. Hvis tarmen ikke starter av seg selv, prøv å massere magen nedover. Len deg fremover hvis mulig. Normalt vil disse tingene kombinert gjøre susen.

* Kents tips er basert på hans erfaringer og bør ikke betraktes som medisinsk rådgivning, for medisinsk rådgivning alltid konsultere helsepersonell

Barn og TAI

Hvordan fungerer tarmskylling for barn? Her utforsker vi hvordan og når man skal innføre TAI for barn.

Navina tarmpleie