Parkinsons sykdom og tarmdysfunksjon

Parkinsons sykdom (PD) er en progressiv nevrologisk tilstand. PD utvikler seg når celler i en del av hjernen, substantia nigra, slutter å fungere skikkelig og går tapt over tid. Hjernecellene i substantia nigra produserer et kjemikalie som kalles dopamin. Dopamin er involvert når meldinger sendes til deler av hjernen som koordinerer bevegelse. Disse delene av hjernen kan ikke fungere skikkelig, og uten at dopamin produserer nerveceller, kan symptomdebut oppstå. 

Noen av symptomene på PD er: 

  • Motoriske funksjonsforstyrrelser, som treghet i bevegelse, stivhet og skjelving 
  • ikke-motoriske symptomer, for eksempel problemer med svelging, tale og blære- og tarmfunksjon er også vanlige 
  • Angst er også et problem for mange 

Ved nevrologisk sykdom resulterer meldingene mellom hjernen og deler av fordøyelsessystemet i langsommere passasje av mat mellom tarmkanalen, reduserte følelser i ryggen og kontroll av anus, som kan oppstå med forstoppelse og fekal inkontinens. 

Disse symptomene kan forverres ytterligere av nedsatt følelse, nedsatt mobilitet/balanse, dysfunksjon i underekstremitetene og gjenkjenning av symptomer. 

Tarmproblemer 

Forstoppelse er det vanligste tarmproblemet for personer med PD. Langvarig kolon -transittid på grunn av redusert mobilitet, treghet i bevegelser og stive muskler. Vanskeligheter med å opprettholde en sunn livsstil og holde seg i aktivitet kan øke risikoen for forstoppelse. 

Der PD påvirker personens evne til å tygge og svelge mat, kan det være vanskelig å spise en kost med nok fiber til å holde avføringen myk. Svelging av væske kan også være vanskelig, noe som igjen vil påvirke avføringskonsistensen. Medisiner, både PD -legemidler og antidepressiva, kan gjøre forstoppelsen verre. 

De følelsesmessige og psykologiske virkningene av PD, som påvirker symptomene på tarmdysfunksjon, har stor innvirkning på selvfølelse og livskvalitet. 

Last ned den utskriftbare versjonen og tilhørende ressurser 

Emner: