Hva er TAI?

Transanal irrigasjon, forkortet TAI, kan også kalles retrograd, rektal eller analirrigasjon, som alle refererer til en minimalt invasiv teknikk for å tømme tarmen.

Retrograd irrigasjon er et bredt begrep som kan brukes om all irrigasjon gjennom anus og er det motsatte av antegrad irrigasjon som krever kirurgi for å skylle vann direkte i tykktarmen. 

AID0054296

TAI er en effektiv teknikk for tømming av tarmen ved å tilsette opptil 1500 ml lunkent vann via anus i endetarmen og helt til hepatic flexure (nedadgående og tverrgående tykktarm). Imidlertid er vannmengden som må tilføres individuell og bør anbefales av klinikeren og kan endres avhengig av irrigasjonsresultatet. Vannet har to formål; det myker opp avføringen og forårsaker peristaltiske bevegelser i tykktarmen. Vannet holdes i tarmen enten av en cone eller, når et rektalt kateter brukes, en ballong som fungerer som en plugg for å hindre at vannet lekker. Tarminnholdet tømmes ut sammen med vannet når luften slippes ut av ballongen eller conen fjernes. 

AID0046820

TAI er en vedlikeholdsterapi og ikke en kur. Regelmessig bruk av TAI forhindrer avføringslekkasje og akselererer passasjen gjennom tykktarmen. Med TAI vil endetarmen og den distale kolon tømmes effektivt for avføring, og det tar omtrent 2 dager før ny avføring når endetarmen. 

Det er mange kliniske bevis som beviser fordelene med TAI, i tillegg til å redusere de kliniske symptomene på forstoppelse og avføringslekkasje. Fordelene er: 

  • økt livskvalitet 
  • reduserer tiden som brukes på tarmtømming 
  • mindre oppblåst mage 
  • forhindrer inkontinens 
  • bevaring av anal hudintegritet 
  • færre urinveisinfeksjoner 

Totalt sett er TAI en enkel terapeutisk metode for behandling av tarmdysfunksjon etter manglende forbedring etter endring av kosthold/livsstil og medisiner. TAI er en reversibel behandling som har vist seg å redusere behovet for mer invasive behandlinger som nevromodulering og stomioperasjon. Når pasienten har oppnådd vellykket etablering av TAI, vedlikeholdes det vellykkede resultatet på langsikt. 

Last ned den utskriftbare versjonen og ytterligere ressurser 

 

 

Emner: