The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

Du er nå på Wellspect HealthCare sin globale webside. click here

X

Slik påvirker ryggmargsbrokk (spina bifida) blæren din

Ryggmargsbrokk (spina bifida) er en samlebetegnelse på fødselsdefekter som omfatter ufullstendig lukking av ryggraden. Denne medfødte misdannelsen oppstår i løpet av den første svangerskapsmåneden. Den vanligste typen av spina bifida er myelomeningocele, en defekt som gjør at benene i ryggraden ikke er helt utviklet. Dette gjør at ryggmarg og ryggmargsvev buler ut av barnets rygg.

Det kan også oppstå dysfunksjon i selve ryggmargen og nerverøttene. Denne mangelfulle lukkingen kan oppstå hvor som helst langs ryggraden, fra nakken til halebenet, men den forekommer som oftest i korsryggsområdet. Lukking av ryggmargsbrokk utføres så tidlig som mulig, fortrinnsvis innen 24 timer etter fødselen.

spina bifida full width users hand on wheel of wheelchair

Slik påvirkes urinblæren

Urinblærens nervefunksjon er forstyrret i 90% av alle ryggmargsbrokktilfeller, siden nerveimpulser ikke sendes til mottaksstedet på normalt vis. De svekkede signalene kan også føre til muskelsvinn med lammelse og redusert mobilitet, nummenhet, dårlig blodomløp i bena og høyere risiko for benbrudd. Mange må bruke rullestol og kan utvikle dislokerte hofteben samt skjeve ben og skjev rygg.

Hvis ryggmargsskaden er delvis, mangler du en viss kontroll over musklene, men noen signaler kommer fremdeles frem. Dette muliggjør ren intermitterende kateterisering (RIK) for å tømme blæren, som kan være en god løsning for et lengre, sunnere og mer uavhengig liv.

Lenker

ryggmargsbrokk.org - Ryggmargsbrokk og Hydrocephalusforeningen i Norge - her finnes informasjon og mye nyttig lesestoff.

spinabifidaassociation.org
USA-baserte Spina Bifida Association fokuserer på å hjelpe barn og voksne som lever med SB. Nettstedet inneholder ressurser, undervisningsmateriell samt informasjon om forebygging og måter å bli involvert på.
Del siden