Stemmer det at man ikke kan være i et forhold når man bruker kateter?

Les om 17 år gamle Evie og hva hun mener om mytene rundt urologiske problemer og kateterisering.

Det er ingen som tenker at en ung jente bruker kateter. Vi tenker på eldre mennesker, gjerne på sykehus eller sykehjem, som ikke har kontroll over blæren. Det er faktisk sånn at halvparten av oss vil få en eller annen type urinveisproblem i løpet av livet. Men det blir ikke snakket om.

Folk sier ofte at jeg ikke ser ut som en som bruker kateter, eller som en som ikke kan gå på toalettet på normal måte. Svaret mitt er som regel: «man kan jo ikke akkurat se på folk at de er seriemordere heller!”

Kunnskap og erfaringer er med på å forme hvordan vi oppfatter ting. Derfor mener jeg det er veldig viktig å forklare folk at det er mange grunner til at man kan få urologiske problemer, uavhengig av alder og kjønn, som for eksempel:  

  • Kreft i nyrer, blære og prostata
  • Skader ved fødsel
  • Angst
  • Hjerneslag
  • Diabetes
  • Multippel Sklerose
  • Blæreinfeksjoner
  • Og listen fortsetter…


Kateterisering kan være et tabuemne, derfor vil jeg gjerne forklare viktigheten av det, fordi det er så mye verre å ikke kateterisere seg.

Når jeg kateteriserer meg regelmessig, holder jeg meg ren, nyrene mine er friske, det er liten risiko for infeksjoner og jeg kan leve livet som jeg vil. Hvis jeg ikke gjør det? Da risikerer jeg lekkasje, urinretensjon, oppvekst av bakterier og økt risiko for infeksjon, og jeg vil med stor sannsynlighet ende på sykehus etter en stund.

Hver dag, alt jeg får til, er ikke på tross av kateterisering (eller andre hjelpemidler). Det er faktisk på grunn av kateterisering, og derfor er det et mye dårligere alternativ å la være!  

Evie træner på hesteryg – kateterisering forhindrer hende ikke i at gøre det hun elsker; det muliggør faktisk disse interesser

Evie træner på hesteryg – kateterisering forhindrer hende ikke i at gøre det hun elsker; det muliggør faktisk disse interesser

Jeg vil ta en rask runde med noen myter for å få lagt død noen vanlige feiltolkninger og tanker:

“Det er bare gamle mennesker som har urinveisproblemer”

Jeg ble født med det, og har brukt kateter siden jeg var tre år.

“Katetre ser ut som en lang hageslange”

Takket være innovative produkter, passer katetrene nå i sminkepungen min. De er omtrent på størrelse med en mascara, det er ikke lenger en én meter lang slange.

Blære- og nyreproblemer kommer av uhygiene”

Man kan få urinveisproblemer uansett hvor nøye man er med hygiene (i motsetning til hva folk ofte tror). Noen infeksjoner kan man ikke unngå, renslighet spiller ingen rolle.

“Personer som bruker kateter kan ikke være med på “normale” aktiviteter”

Jeg rir, overnatter borte, drar på festivaler og har tatt utdanning på heltid. Alt det kan jeg gjøre fordi jeg bruker kateter og kan leve som jeg vil.

“Du kan ikke være i et forhold hvis du har urinveisproblemer”

Det er ikke sant, den eneste forskjellen er at du mest sannsynlig får luket ut “de dårlige” ved naturlig utvelgelse. Ved å fortelle folk og være åpen, blir du gjerne sittende igjen med ekte venner som aksepterer deg for den du er. Og det er jo det vi alle trenger, ikke sant? Jeg vil faktisk si at det er en fordel som hjelper deg å unngå «bad eggs».

Jeg håper dette har vært til hjelp og informasjon om et tema som det snakkes veldig lite om. Fint om du tar det med deg videre hvis du har en venn, familiemedlem, kollega osv som har urinveisproblemer. Og til alle dere som lever med urinveisproblemer, dere er ikke alene. ❤️

Med vennlig hilsen,

– Evie Toombes

Tenåringen som “ikke ser ut som hun ikke kan tisse.”

Hvis du vil ha mer informasjon om urologiske problemer som kan ramme kvinner og hvordan RIK kan hjelpe, kan du lese mer her:

Å leve med blæreproblemer

Les mer om kvinnekateteret LoFric Elle.

Emner: