De tre vanligste årsakene til blæreproblemer hos kvinner

En sviende følelse, behovet for å løpe på toalett eller bare noen dråper? Symptomer fra nedre urinveier (LUTS) er veldig vanlig hos kvinner, men likevel er det både ubehagelig og sjenerende. Vi hjelper deg med å utrede begrepene.

Inkontinens

Urininkontinens betyr urinlekkasje. Opp mot tre ganger så vanlig blant kvinner som blant menn. Det er også mer enn ti ganger så vanlig med stressinkontinens blant kvinner.

Ulike typer inkontinens

Stressinkontinens

Det er vanlig å oppleve stressinkontinens etter graviditet og barnefødsel. Alder og graviditet gjør bekkenbunnen svakere, og det blir vanskeligere for bekkenbunnsmuskulaturen å holde i mot trykkøkning. Man kan oppleve lekkasje når man hoster, nyser eller trener.

Urgeinkontinens (overaktiv blære)

Urge begynner med en følelse av at man plutselig må tømme blæren. Musklene i urinblæren trekker seg sammen uten grunn og forårsaker urinlekkasje. Denne inkontinenstypen oppstår på grunn av en dysfunksjon i selve blæren, og det er vanlig ved nevrologiske sykdommer og skader, for eksempel MS.

Blandingsinkontinens

Det er mulig å ha både stressinkontinens og urgeinkontinens samtidig, da kalles blandingsinkontinens.

Urinveisinfeksjon

En urinveisinfeksjon (UVI) oppstår når bakterier får anledning til å vokse og multiplisere seg i urinrøret og urinblæren, og forårsaker symptomer. Du kan få en hyppige og smertefulle vannlatinger, vannlatingstrang selv om blæren er tom, ubehag eller feber.

Halvparten av alle kvinner i verden vil få urinveisinfeksjon minst en gang i løpet av livet, og det er vanligere hos unge kvinner og hos kvinner etter overgangsalderen.

Kateterbrukere må være ekstra forsiktige for å unngå infeksjoner, fordi man fører et kateter inn i urinrøret. Hygiene er viktig, og det er veldig viktig at urinblæren tømmes fullstendig, for å unngå at urin blir liggende i blæren og fremme bakterievekst. Snakk med sykepleier eller lege for å få et kateter som har vitenskapelig dokumentasjon på mindre risiko for infeksjon.

Retensjon

Urinretensjon det motsatte av inkontinens, du har problemer med å tømme blæren. Urin som er igjen i blæren etter vannlating kan føre til infeksjoner. Retensjon er vanlig hos eldre menn (på grunn av forstørret prostata), og forekommer også hos kvinner, spesielt om du har en nevrologisk sykdom, prolaps eller postoperative komplikasjoner.

For å få skylt ut bakteriene fra urinrøret, og opprettholde kroppens kjemiske balanse, må urinblæren tømmes regelmessig. Hvis de normale mekanismene ikke fungerer, må du ta i bruk hjelpemidler for å få tømt urinblæren, for eksempel engangskateter. En tilstand som forårsaker retensjon, er atonisk blære.

Atonisk blære

Personer med atonisk blære lider ofte av kronisk retensjon, det vil si at det alltid er fullt i blæren og derfor renner over ved anstrengelse. Symptomer er inkontinens og urinveisinfeksjon. Blæren blir aldri helt tom ved vannlating.

Mange pasienter med atonisk blære lider også av smertefulle, tilbakevendende urinveisinfeksjoner (UVI). Det er fordi bakterier gjerne vokser i den ”gamle”urinen i urinblæren.

Last ned brukerveiledning for kvinner med urinveisplager

 

Emner: