Nevrogen tarmdysfunksjon

Tarmkontroll

Stool on the move

Den nedadgående tykktarm og endetarm er den siste fasen av menneskets tarmsystem. Normalt er endetarmen relativt tom. Avføring kommer ikke inn i endetarmen kontinuerlig, men kommer i massebevegelser. Disse bevegelsene startes ofte av gastrokolikkrespons. Mat som ankommer i magen, setter i gang bevegelse i tykktarmen og starter store bølger av trykk. Ofte kommer en stor del av innholdet i tykktarmen i endetarmen samlet. Etter hvert som fylling av endetarmen fortsetter, blir nerveimpulser sendt til hjernebarken, noe som resulterer i avføringstrang.

Avføring

DefecationNår avføring kommer inn i endetarmen, slapper den indre lukkemuskelen automatisk av og åpner toppen av analkanalen. Rundt den indre lukkemuskelen er det den ytre lukkemuskelen som trekker seg sammen automatisk når avføringen kommer.  Det er muskelen rundt anus som du bevisst kan klemme. Hvis det passer å tømme tarmen, vil man frivillig slappe av i den ytre lukkemuskelen og trykket reduseres. Sammentrekning av diafragma og bukmuskulaturen øker det intraabdominale trykket og utløser peristaltikk i tykktarmen og endetarmen Den indre lukkemuskelen slapper av og når rektaltrykket overstiger trykket i lukkemuskelen, oppstår avføring.

 

Tarmens indre nervesystem

Tarmveggen har et indre nervesystem som koordinerer tarmsekresjon, blodstrøm og muskelaktivitet. Det kan fungere uten perifere nervesignaler, men på en ukoordinert måte. Perifer innervering kommer fra det parasympatiske og sympatiske nervesystemet, som er deler av det autonome nervesystemet. 

Det sympatiske og parasympatiske nervesystemet

Det parasympatiske nervesystemet stimulerer motilitet og er forbundet med tarmen og blæren gjennom nerver i sakralområdet i ryggmargen. Det sympatiske nervesystemet hemmer motilitet og er forbundet med tarmen gjennom mesenteriske nerver og hypogastriske nerver i sakralområdet. Disse nervene kontrollerer også blæren. Det er derfor mange personer med NBD ikke bare har problemer med avføring, men også en dysfunksjonell blære. Den oppadgående tykktarmen og rundt to tredjedeler av det tverrgående tykktarmen er innervert av de parasympatiske nervene mellom S1 og L5. Den nedadgående tykktarmen og endetarmen er innervert av bekkennervene. Den anale regionen er innervert av pudendale nerver.

.

Hva er NBD?

Nevrogen tarmdysfunksjon (nbd) er når tarmen ikke fungerer som den skal på grunn av tap av normal sensorisk eller motorisk kontroll, eller begge deler. Årsaken kommer som en følge av sykdom eller skade i sentralnervesystemet. Skader på ryggmargen eller hjernen avbryter nervebanene, og problemene vil variere avhengig av alvorlighetsgraden og plasseringen av skaden. Den reduserte tarmfunksjonen kan føre til forstoppelse, avføringsinkontinens og / eller forstyrret avføring. Mange pasienter bruker mye tid på å prøve å håndtere problemet.

 

Neste →

Tilbake til MS kurskatalog

Emner: