Multippel sklerose og blærefunksjon

Multippel sklerose (MS) er en livslang nevrologisk tilstand som påvirker nervene i hjernen og ryggmargen, sentralnervesystemet. Ikke alle vil oppleve de samme symptomene.

 

AID0005210

Ved MS angriper kroppens immunsystem feilaktig myelinvevet. Myelinvevets funksjon er å beskytte nervefibrene i sentralnervesystemet og å sikre jevn overføring av meldinger mellom hjernen og resten av kroppen. Disse attakkene skader det beskyttende myelinvevet (kalt demyelinisering) og nerveceller som forstyrres slik at meldinger ikke kommer ordentlig gjennom. 

Skaden eller arrdannelsen (sklerose) kan skje i forskjellige deler i sentralnervesystemet, og symptomene en person får avhenger av plasseringen av eller antallet lesjoner de har. De vanlige fysiske symptomene er synsforstyrrelser, balanseproblemer og svimmelhet, tretthet, problemer med blære og tarm, samt stivhet og/eller spasmer.  

MS kan forårsake ulike typer blære- og tarmproblemer. Disse problemene er ofte knyttet til dysfunksjon i underekstremitetene, så mobilitetsproblemer ledsages ofte av ytterligere blære- og tarmproblemer. 

Problemer med urinblæren 

Når nerven er skadet, blir overføring av signaler mellom hjernen og den delen av ryggmargen som styrer urinveiene vanskeligere. MS påvirker urinblærens evne til oppbevaring og tømming. Nerveskaden kan resultere i en overaktiv blære (OAB). En overaktiv blære er vanlig, der nerveskaden fører til hyppig, ukontrollerbar trang til vannlating, selv om blæren ikke er full.  

Ufullstendig tømming eller mangel på koordinering under tømming av blæren kan forekomme, kalt detrusor (blæremuskulatur)-sfinkter dyssynergi. Muskelen i bekkenbunnen og lukkemuskelen rundt urinrøret trekkes spontant sammen under vannlating. Dette stenger urinrøret slik at blæren ikke tømmes fullstendig. Blære- og lukkemuskelen kan bli svak, noe som kan føre til en miks av problemer som kalles overflow inkontinens.  

Siden utviklingen av MS er uforutsigbar, kan blærefunksjonen også variere og være mer problematisk i noen perioder, relativt lett i andre. Det er imidlertid fortsatt veldig viktig å behandle problemer med tømming av blæren konsekvent, ettersom resturin kan føre til urinveisinfeksjoner. 

Tarmproblemer 

Forstoppelse, diaré og tap av kontroll er de vanligste tarmproblemene ved MS.  

Ettersom tarmen styres av de samme nervebanene som urinveiene, og de kan også bli påvirket av MS, kan forstyrrelsen av meldinger mellom hjernen og ulike deler av fordøyelsessystemet forårsake problemer med langsommere passering av mat gjennom tarmkanalen, redusert følelse i ryggpassasjen og kontroll av musklene i anus, noe som kan føre til problemer som forstoppelse og inkontinens. 

Problemer med blære og tarm 

Både blære- og tarmfunksjon påvirkes av skader på nerver i sentralnervesystemet, og symptomene kan ha en underliggende sammenheng. Problemer med blæren bør alltid behandles først, og gjerne tarmsymptomer samtidig, siden problemer som forstoppelse kan påvirke tømming av blæren eller føre til urgency. 

Last ned den utskriftbare versjonen og tilhørende ressurser  

Emner: