Rectocele

Rectocele er en utbuling på den fremre eller bakre rektalvegg som “fanger” avføringen og fører til at man ikke får tømt tarmen.

Symptomer på rectocele

Rectocele eller bakre vaginalveggprolaps er en vanlig tilstand hos kvinner der rektum presser inn I den bakre vaginalveggen. Dette gir en klump på innsiden av vagina. Avføring blir fanget i denne utbulingen og kan derfor gjøre det vanskelig å tømme tarmen og blæren fullstendig. Problemer med blæren kan ha en sammenheng med rectocele, enten som en retensjon ved at den presser på urinrøret eller som inkontinens hvis rectocelen er langs en cystocele eller blæreprolaps. Andre symptomer på rectocele inkluderer fekal inkontinens, behov for manuell digitalisering, bekken- eller rektalsmerter og seksuell dysfunksjon.

Årsaker til rectocele

Man vet ikke helt hvor vanlig rectocele er. Tallene varierer i forskjellige studier fra 20-80% avhengig av befolkningen. En studie viste for eksempel at 40% av alle kvinner som hadde gjennomgått fødsel hadde symptomfrie rectoceler. En rectocele er forårsaket av vedvarende trykk mot bekkenbunnen og risikofaktorene inkluderer graviditet og vaginal fødsel, overvekt, kronisk obstipasjon og tiltar i takt med alderen. Kronisk hoste eller bronkitt kan også gi økt trykk til bekkenbunnen og øke risikoen for rectocele. 

Symptomene rectocele gir kan påvirke livskvaliteten og gir økt risiko for rektal prolaps. 

Rektal prolaps og enterocele

Rektal prolaps ligner noe, men er ikke det samme som en rectocele. En prolaps av rektum kommer fra overdrevet anstrengelse over tid som igjen leder til svekkelse av bekkenbunnsmusklaturen og påfølgende bindevevsskade, inkludert nerveskade og nevropati. Dette medfører utfordringer med å holde igjen avføringen. Rektal prolaps kan deles inn i ulike stadier. I tidlige stadier er rektum dårlig festet, men forblir for det meste i kroppen. Dette stadiet kalles slimhinneprolaps eller delvis prolaps, det betyr at det er kun det indre laget av slimhinnen i rektum som stikker ut. I de senere stadiene, når prolapsen øker, svekkes muskler og ligamentene og en større del vil da stikke ut av anus. Dette stadiet kalles komplett prolaps og er det mest vanlige stadiet som er diagnostisert. Etter hvert vil rektum stikke u teller trekke seg tilbake basert på personens bevegelser og aktiviteter. Men om denne tilstanden ikke behandler kan prolapsen bli permanent. 

Det er ulike risikofaktorer og forskjellige årsaker til rekal prolaps, inkludert langvarig obstipasjon eller diare, barnefødsel, store hemoroider så vel som anatomiske defekter slik som rectocele, cystocele og enterocele. 

En enterocele er når tarmene (tynntarmen) stikker ut gjennom defekt eller svakt vev og forårsaker symptomer på gjentatt trang, det vil si "må gå, må gå igjen". Det er 4 typer enterocele basert på årsaken til bulen som kan skyldes enten kontinuerlig trykk (kronisk hoste/ekstrem trening), graviditet/fødsel/østrogentap, tidligere reparasjonsprosedyrer i bekkenbunnen eller fødselsskader. 

Behandling av rektocele

Rectocele er et strukturelt problem der symptomene oftest kan behandles med ikke-kirurgiske alternativer som medisinsk behandling, livsstilsendring, trening av bekkenbunnen eller transanal irrigasjon. Transanal irrigasjon kan redusere symptomene på rectocele ved å bruke et lavt volum (<250 ml) vann for å hjelpe til med en fullstendig tømming av endetarmen. 

Emner: