Hva er Cauda Equina Syndrom?

Lær mer om hva cauda equina syndrom er, dets effekter på blære og tarm, og hvordan du håndterer blære og tarmsymptomer hos cauda equina

Hva er cauda equina syndrom?

Cauda equina syndrom (CES) er en tilstand som påvirker nervebunten som ligger i den nedre enden av ryggmargen, kalt cauda equina (latin for hestehale). Denne nervebunten er en del av det som kontrollerer blæren, tarmen og seksuell funksjon, så vel som underekstremitetene. Når disse nervene blir komprimert eller skadet, kan det gi ulike symptomer som: 

- Saddle anesthesia – redusert eller tap av følelse rundt baken, anus og kjønnsorganer

- Smerte – sterke smerter i ryggen og/eller ned i ett eller begge bena

- Inkontinens – blære- og/eller tarminkontinens, eller manglende evne/vansker med å tisse og/eller forstoppelse

- Nummenhet i bena – mangel på eller endret følelse og/eller svakhet i bena 

Utbruddet av symptomene kan være gradvis eller raskt. Hvis det er plutselige symptomer, er det klassifisert som en medisinsk nødsituasjon som krever kirurgisk inngrep. Tidlige CES-tegn er endringer i blære- og tarmkontroll som endringer i urinstrømmen eller manglende evne til å tømme blæren eller tarmen helt. Symptomene på CES kan være nesten lik symptomene på isjias, og det blir derfor ofte forvekslet med det. For å diagnostisere CES kreves medisinsk bildebehandling som en MR- eller CT-skanning for bekreftelse. 

Hva forårsaker cauda equina syndrom?

Årsaken til CES varierer, men det er vanligvis når det er en skiveprolaps i nedre del av ryggen som komprimerer nervene. Kompresjonen eller skaden på nervene kan også være forårsaket av spinal stenose, svulst, traumer, inflammatoriske/infeksjonstilstander eller på grunn av en komplikasjon etter en medisinsk intervensjon som kirurgi. 

Blære og tarmfunksjon ved cauda equina syndrom

En av de betydelige effektene av cauda equina syndrom er dens innvirkning på blære og tarmfunksjon. Kompresjonen eller skaden på nervene kan forstyrre den normale kommunikasjonen mellom hjernen, ryggmargen og blæren og tarmen, noe som resulterer i inkontinens eller vanskeligheter med å tømme fullstendig. 

Blæredysfunksjon: CES kan føre til urinretensjon eller problemer med å tømme blæren helt. Dette skjer fordi nervene som er ansvarlige for å kontrollere blærefunksjonen kan bli påvirket. Pasienter kan oppleve symptomer som: 

·       en svak urinstrøm

·       problemer med at starte vannlating 

·       vanskeligheter med å tømme blæren helt, noe som forårsaker urinretensjon

·       trenger å stå, anstrenge eller trykke på blæren for å urinere

·       følelsen av ufullstendig tømming

·       redusert følelse i blæren gjør det vanskelig å si når blæren er full

I alvorlige tilfeller kan blæren overfylles, forårsake urininkontinens eller manglende evne til å urinere i det hele tatt.

Tarmdysfunksjon: På samme måte kan CES påvirke nervene som kontrollerer tarmbevegelser, noe som fører til tarmdysfunksjon. Forstyrrelsen av nervesignaler kan svekke den normale sammentrekningen og avspenningen av musklene i endetarmen og anus, noe som gjør det utfordrende å ha regelmessige avføringer. Pasienter kan oppleve: 

·       forstoppelse

·       problemer med avføring

·       manglende evne til å kontrollere tarmbevegelser (fekal inkontinens)

 

Hvordan håndteres cauda equina syndrom?

Som helsepersonell er det viktig å være klar over CES og dets potensielle innvirkning på blære- og tarmfunksjon. Ved å gjenkjenne symptomene, kommunisere med det medisinske teamet og gi passende omsorg og støtte, kan sykepleiere bidra til best mulig utfall for pasienter med denne tilstanden.

Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre langsiktige komplikasjoner, inkludert permanent blære- og tarmdysfunksjon. Behandling for CES involverer vanligvis kirurgisk dekompresjon for å avlaste trykket på de berørte nervene. I noen tilfeller kan pasienter kreve ytterligere behandlinger, for eksempel fysioterapi, for å gjenvinne styrke og funksjon i de berørte områdene. Rehabilitering og pågående behandling, som intermitterende kateterisering og transanal irrigasjon, kan være nødvendig for å løse eventuelle langvarige blære- og tarmproblemer som vedvarer etter behandling. 

Et effektivt regime for blære- og tarmbehandling muliggjør forbedret livskvalitet. Intermitterende kateterisering (IC) er et alternativ for blærebehandling som kan hjelpe med å tømme blæren helt, unngå resturin som kan forårsake tilbakevendende urinveisinfeksjoner og lekkasje av urin. 

I en klinisk studie har transanal irrigasjon (TAI), også kalt tarm- eller rektalirrigasjon, vist seg å være et effektivt valg for tarmbehandling for pasienter med CES sammenlignet med tidligere tarmbehandling, som var digital stimulering og manuell evakuering. Konklusjonen fra den kliniske studien er at denne ikke-farmasøytiske metoden for tarmbehandling er effektiv og har potensial til å forbedre symptomer på tarmdysfunksjon. 

Emner: