The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Hva Er Godartet Forstørret Prostata?

Les mer om symptomer på forstørret prostata og de behandlingene som finnes

Har du hatt problemer med å tisse og lurer på hva det kommer av? Her kan du lese mer om symptomer på forstørret prostata.

Du får vite mer om hva det er og hvordan det kan behandles - og hvorfor det er så viktig å søke hjelp tidlig. Klikk på linken nedenfor.

Er du ofte oppe om natten for å tisse?

Nattlige toalettbesøk er det vanligste symptomet på forstørret prostata og noe som mange menn opplever når de blir eldre.

Andre symptomer kan være en svak eller avbrutt stråle, hyppig sterk trang og problemer med å holde seg.

Du kan ha et eller flere symptomer og tegn på forstørret prostata kommer ikke over natten, men utvikles gradvis.

Mange menn lever med symptomer på forstørret prostata

Godartet forstørret prostata rammer 50% av alle menn over 50 år og blir vanligere med stigende alder. Er du en av dem er det viktig å huske at du ikke er alene, og at det finnes hjelp å få.

Mange menn er redd for at symptomene kan skyldes prostatakreft, og unnlater å søke hjelp. Prostatakreft og forstørret prostata er to helt adskilte diagnoser.

Det er godt å vite at forstørret prostata ikke utvikler seg til prostatakreft. Oftest kan alvorlige diagnoser utelukkes etter en udersøkelse.

Hva er forstørret prostata?

Når prostataen blir forstørret, kan den trykke på blæren og urinrøret. Dersom urinstrømmen blokkeres kan det være vanskelig å komme i gang og tisse. Du kan ha hyppig, sterk trang og ha problemer med å tømme blæren helt tom, noe som øker risikoen for urinveisinfeksjon.

Årsaken til at prostata vokser er ikke helt klarlagt, men hormonbalansen i kroppen endres når du blir eldre og det kan gjøre at prostata vokser. Ved alvorlige symptomer øker risikoen for en negativ innvirkning på allmenntilstanden og livskvaliteten.

I værste fall kan det bli veldig vanskelig eller til og med helt umulig å tisse. Dersom dette ikke behandles, kan det gi alvorlige og permanente skader på blære og nyrer. 

BPE Illustration

Finn det beste behandlingsalternativet - det finnes flere muligheter

Det finnes flere ulike behandlingsalternativer ved forstørret prostata, avhengig av hvor alvorlige symptomene er. Alternativene varierer fra å redusere størrelsen på prostata med legemidler eller fjerne prostatavev med et kirurgisk inngrep.

Noen ganger kan legen anbefale kort- eller langvarig  bruk av tappekateter for å lindre symptomene. Det er et godt alternativ, da blæren blir tømt helt tom. Det vil inne bære at du slipper nattlige toalettbesøk og trenger ikke bekymre deg for urinlekkasje.

Ren intermitterende kateterisering (RIK)

Når blæren begrenser hverdagen din, er RIK den nest beste måten å tisse på, da den minner om den naturlige måten å tømme blæren på. RIK er enkelt å lære seg og kan utføres hvor som helst.

Du bruker et engangskateter og det tar kun få minutter. Det hjelper til med å tømme blæren tom og lar deg ha kontrollen.

Waterfall BPE Image

Ikke vent med å søke hjelp

Symptomer forårsaket av forstørret prostata kan, i tillegg til de rent fysiske problemene, ha negativ innvirkning på dine personlige relasjoner og seksualliv, og kan føre til at du ikke har samme glede av ditt sosiale liv. Ta kontakt med legen din allerede i dag for å få hjelp til å løse blæreproblemene dine og forbedre livskvaliteten din. Jo raskere du søker hjelp, desto bedre.

Kan forstørret prostata påvirke seksuallivet?

Hør hva Erik Sagen har å si om de vanligste spørsmålene rundt symptomer på forstørret prostata. Når du skal søke hjelp, hvordan du prater om det til dine nærmeste, hvordan det kan påvirke seksuallivet ditt og hva du kan forvente deg av behandlingen.