The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Sjekkliste for valg av kateter

Når du skal velge kateter for selvkateterisering, kan det være lurt å komme forberedt med noen spørsmål som du kan stille uroterapeuten/sykepleieren. Følgende sjekkliste kan være til hjelp under møtet (klikk i listen nedenfor).

Sikkerhet

Dokumentert sikkert for lang tids bruk: Finnes det klinisk dokumentasjon på at kateteret jeg skal begynne å bruke ofte (eller daglig) er trygt å bruke på lang sikt? Hydrofilt overflatebelegg for maksimal komfort og minimal skade på urinrøret ved kateterisering: Har kateteret et hydrofilt overflatebelegg som holder seg glatt både når kateteret settes inn og når det trekkes ut? Som beskytter uretra og gir meg mest mulig komfort? Mykheten på kateteret: Er kateteret føyelig nok slik at det ikke skader urinrøret mitt (og forårsaker for eksempel blødning)?

Funksjon

Lengden på kateteret (cm) er viktig for håndtering og å tømme blæren helt tom for å unngå infeksjoner: Hvor langt må kateteret være for at det skal være enkelt å håndtere og samtidig sikre at blæren tømmes helt tom, noe som gir meg mer beskyttelse mot infeksjoner? Størrelsen på kateteret (CH), for bedre tømming: Hvilken kateter størrelse bør jeg bruke?

Håndtering

Innføringshylse gir et stødig grep og reduserer kontaminering under kateterisering: Har dette kateteret en innføringshylse som gir et godt grep og enklere og sikrere håndtering?

Behov i hverdagen

Tilpasset din livsstil: Passer dette katetret til min livsstil? Er det diskret nok? Kan jeg brette det og putte det i lommen? Kan det henges opp? Har det alt jeg trenger (vann, urinpose, innføringshylse etc)?