Komme i gang med RIK

En god start er nøkkelen til suksess

Hver person er unik, derfor er det ikke bare ett svar på hvordan man best kan lære å utføre RIK. Noen kan oppleve en følelse av uro og angst når du er i ferd med å komme i gang. Men ikke bekymre deg - de fleste kommer forbi den følelsen så snart de har prøvd det noen ganger og innser at det ikke gjør vondt.

Finne en rutine som er best for deg

Hvis du har blitt fortalt at du trenger å gjøre intermitterende selvkateterisering, er det mest sannsynlig fordi blæren ikke tømmes helt, eller ikke i det hele tatt. Uansett hva årsaken er, vil det å finne en god rutine hjelpe deg i ditt daglige liv og gjøre kateterisering vellykket.

Hvis du har vært innlagt på sykehus en stund, er det ikke alltid nødvendig for deg å fortsette å følge kateteriseringsrutinene fra sykehuset. Men hvis du vil lage dine egne rutiner, må du alltid sjekke med helsepersonell.

Hvor ofte du trenger å kateterisere varierer på grunn av indikasjon, blærestørrelse og inntak av væske. Helsepersonell har sannsynligvis gitt deg noen råd. Det er imidlertid viktig at du prøver å lære å lytte til kroppen din og sørge for at du ikke lar den ligge for lenge mellom kateteriseringer. Blæren din bør ikke være for full. Det er bedre å tømme blæren for mange ganger enn det motsatte.

Sørg for å følge instruksjonene du har mottatt for å forberede og utføre kateterisering. Ta deg også tid til å studere instruksjonene for kateteret. På slutten av kateteriseringen, sørg alltid for at blæren er helt tom, ved å trekke kateteret veldig sakte etter at du er ferdig.

Hvis du har problemer med kateterisering, er det tilbehør som er laget for å forenkle og støtte prosedyren. Spør helsepersonell hva som er tilgjengelig.