The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
Smiling HCP Banner

Hva er transanal irrigasjon?

For de fleste av oss er det å tømme tarmen ikke noe å bekymre seg for. Tarmtømming fungerer imidlertid ikke like greit for alle. Når dette blir et problem, enten ved å bruke for lang tid på toalettet eller med tarmlekkasje, kan transanal irrigasjon være en behandling.

Hvordan virker det?

Et rektalkateter med en ballong, eller en cone (uten ballong) settes inn i endetarmen. Ballongen blåses opp i endetarmen og holder katetret på plass mens vannet blir instillert. Dette igangsetter tarmbevegelser (peristaltikk), som beveger avføringen mot endetarmen. Når vannet er instillert og katetret fjernes, kan tarmen tømmes. Prosedyren utføres på toalettet. 

Hvis du utfører denne prosedyren regelmessig, tømmes tarmen effektivt og tarmen forblir tom til neste irrigasjon. Dermed kan du velge hvor og når du vil tømme tarmen. Du får tilbake kontrollen og friheten til å leve det livet du liker, og du trenger ikke å være bekymret for avføringsuhell.

Hvem passer det for?

Behandling med TAI er en mulighet når andre behandlinger som medikamenter og endring i kosthold og væskeinntak ikke hjelper. Helsepersonellet tar alltid den endelige beslutningen om TAI passer for deg.

Danielo Dog Banner

Lykkes med TAI

Faktorene for å lykkes med TAI er:

  • motivasjon
  • realistiske forventninger
  • gi tid til læring og tilpasning (innføringsperioden)

Vær forberedt og gi deg selv tid til å tilpasse deg den nye rutinen. Sett en realistisk tidsramme. Det kan ta opptil 12 uker å finne optimal irrigasjonsrutine og oppnå et tilfredsstillende resultat for deg. Når innledningsperioden er over, og du har funnet en rutine som fungerer for deg, kan det være nok å irrigere annenhver dag, men dette er veldig individuelt.

Kroppen din må tilpasse seg behandlingen. Vær tålmodig, det vil være verdt det.