Slik bidrar vi til å gi mennesker tilbake sin verdighet og selvtillit

Som en pådriver for å styrke selvfølelsen og selvtilliten til mennesker med nedsatt funksjonsevne, startet Marica Hall initiativet Ny Resurs, som stiller med ansatte til idrettsarrangementer. Nylig grunnla Marica organisasjonen Team Resurs, som tilbyr arbeidsplassering for voksne med nedsatt funksjonsevne for å styrke deres ferdigheter, selvtillit og erfaring. Marica har selv en nevrogen tilstand og deler sin erfaring og kunnskap for å øke forståelsen for andre.

Det var derfor jeg begynte Ny ResursNye ressurser

Volleyball er en stor del av familien – datteren min har spilt volleyball og broren min har spilt på  proffnivå, og vi har alle vært involvert i kamper, organisering og koordinering.

Når du jobber med meg får du et innblikk i hvilke utfordringer mennesker med nedsatt funksjonsevne møter

Jeg trodde det var mulig for voksne med nedsatt funksjonsevne å fylle mange av disse rollene, og dermed ble Ny Resurs født. Det har gått 10 år og vi har vært veldig opptatt siden den gang.

Å lede en hel organisasjon er hardt arbeid. Heldigvis får jeg støtte fra fantastiske kolleger – det kaller jeg et godt eksempel på kunnskapsdeling. De har nok ikke vært vant til å jobbe med mennesker med nedsatt funksjonsevne. Men å jobbe med meg gir de et innblikk i utfordringene som mennesker med funksjonsnedsettelser opplever – som de ellers ikke ville hatt peiling på, og de blir eksperter på å utvide horisonten sin om hvor mange forskjellige liv som leves.

Men hva får de fra meg, spør du kanskje? Jeg bidrar med selve organiseringen. Jeg har en plan langt inn i fremtiden, og mine kollegaer forstår verdien av det. Men ærlig talt, det vi bringer til bordet når det gjelder personligheter og ferdigheter er en god blanding som gjør at vi oppnår mye.

Verdien av kunnskapsdeling

Min rolle er å utdanne virksomheter, helseorganisasjoner og pasientgrupper i hva funksjonshemming betyr i forhold til mulighetene for å få jobb, potensialet som finnes og gi motivasjon til å kunne oppnå det. Det er ofte en øyeåpner for organisasjoner som med de beste intensjoner rett og slett ikke har kommet opp med nye ideer om hva arbeid er og kan være.

Når jeg møter folk på mine forelesninger, er det ingen dumme spørsmål så lenge stolthet og respekt opprettholdes. Den mer tidkrevende delen av jobben min under pandemien var å samle inn penger fra blant annet stiftelser. Mange tilbud har blitt kuttet, mens helsepersonell måtte jobbe i frontlinjen og budsjetter ble sprengt, men så ble det opprettet andre pasienttilbud i stedet.

Verden ved å jobbe

Å kunne jobbe og bidra, betale skatt og lære nye ferdigheter: selvtilliten som følger med alt det. Ingen skal nektes muligheten til å jobbe.

Jeg ser at så mange av brukerne våre blomstrer og tilegner seg erfaringer og egenskaper de ikke trodde var mulig.

Å ikke kunne delta fullt ut i samfunnet kan føre til isolasjon, tap av selvtillit og tap av sosiale ferdigheter, som alle har betydning for helsen. Ved å gi tro på og mulighet til å oppleve et arbeidsliv og ny læring, ser jeg så mange av våre brukere blomstre og utvikle egenskaper og erfaringer de ikke trodde var mulig

     Ved å jobbe bak kassa i en butikk eller være på vakt på et idrettsarrangement fjerner vi barrierene for hva som er mulig. Jeg har aldri følt at noe var umulig, så jeg vil fortsette å spre det budskapet og leve etter det og gjøre en reell forskjell for alle som ønsker å bruke tilbudet vårt.

Jeg har alltid vært viljesterk og foreldrene mine har aldri behandlet meg annerledes enn søsknene mine.

Jeg ble født med komplikasjoner rundt min urologiske funksjon, samt skoliose på ryggraden. Jeg har alltid vært selvstendig, og tidlig som barn ble jeg støttet av en iherdig lege som så meg for det jeg var – et smart, morsomt, kjærlig og veldig selvstendig barn.

Legen ga meg håp og presset meg fremover - i sterk kontrast til en senere opplevelse da skoliosen min ble operert og kirurgen senere sa til foreldrene mine innen hørevidde: "Vel, operasjonen gikk bra, men ikke regn med at hun noen gang ble en forelder".

Det gjorde meg trist i årevis da jeg elsket barn og trodde at jeg aldri ville bli mor, ha sex eller møte en mann.

Så forestill deg hvor stolt og glad jeg var da jeg senere møtte den samme kirurgen og viste min nyfødte baby i armene mine og svarte på spørsmålene hans: Hvem sitt barn er det? "Mitt!"

Det fikk meg til å innse viktigheten av å oppmuntre andre og være åpen for muligheter fremfor begrensninger. Jeg har beholdt denne holdningen om aldri å gi opp og ville hjelpe andre, og det er ingenting som å se noen med lav selvtillit vokse i tillit til at han eller hun kan oppnå hva som helst på egen hånd.

I mitt arbeid ser jeg fordelen med denne holdningen. En bruker hadde så lav selvtillit at han ikke klarte å få øyekontakt. Nå skinner han og tar egne initiativ. En annen bruker følte ikke at hun kunne ha en jobb fordi hun ikke kunne matematikk – men så lærte hun å bruke kalkulatorappen på telefonen og nå kan hun jobbe i kassen på en kafé. Ved å styrke disse brukerne viser de seg selv at de kan gjøre det og selvtilliten deres vokser!

Opplevelsen av frihet

På grunn av tilstanden min som barn, klarte jeg ikke å tømme blæren. Blæren min ble tømt ved å trykke ned på magen min – forestill deg følelsen av frihet jeg følte da jeg ikke lenger trengte å ha noen med meg på do

Du kan si at jeg var heldig som fikk LoFric så tidlig på 1980-tallet. I motsetning til andre merker har LoFrics en glatt overflate Urotonic Surface Technology sørget for at jeg stort sett har unngått urinveisinfeksjoner i en mannsalder med katetre, sier Marica.

Det er mange katetre der ute, mange forskjellige merker, men de er ikke alle like.

Ulike overflater, forskjellige måter å håndtere og åpne kateterpakken på. Størrelsen og lengden. Det er veldig viktig å velge et kateter som er trygt og komfortabelt. Som barn trengte jeg hjelp hver gang jeg gikk på toalettet. Da jeg fikk LoFric trengte jeg kanskje to forsøk med tilsyn og etter det var det ikke noe problem for meg å gjøre Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) på egenhånd.

Jeg oppdaget også etter min første graviditet at det å lytte til kroppens behov har forbedret blærehelsen min. Jeg drikker mye vann, noe som gjør meg mye sunnere.

Og RIK gjør faktisk blæren min sunnere: regelmessig, fullstendig tømming holder blæren i form og bidrar til å unngå vanlige urinveisinfeksjoner, forklarer Marica.

Jeg er ikke redd for å gå på toalettet – jeg er alltid forberedt.

Se alle LoFric produkter her

Emner: