The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Hvordan uretral striktur påvirker blæren

Uretral striktur (strikturer i urinrøret) innebærer at urinrøret er innsnevret. Dette problemet ble beskrevet første gang for flere tusen år siden. Uansett hva årsaken er, medfører det ofte vanskeligheter med å tømme blæren. Dette problemet rammer mest menn.

Behandling

Striktur i urinrøret gir svakere urinstråle og kan gjøre det vankelig å tømme blæren. Regelmessing dilatering (blokking) av urinrøret med et kateter (RID) er en enkel og skånsom form for behandling.

urethral strictures image of catheter full width

Fordeler med ren intermitterende dilatasjon (RID)

Hvis du har nok motorisk kontroll til å håndtere et kateter, er ren intermitterende dilatasjon (RID) en trygg og praktisk måte å behandle uretale strikturer på uansett sykdomstilstand. Målet med RID er å forbedre livskvaliteten din ved å gi deg bedre kontroll over urinveienes tilstand – og dermed blærens tømmefunksjon. Samtidig skal det forhindre nyreskade og komplikasjoner som resturin og urinveisinfeksjoner.

Mange mennesker utfører RID, noen ganger daglig. Disse vil fortelle deg at det er mange fordeler ved RID:

  • Det er enkelt og trygt, og selv om det kjennes litt rart ut til å begynne med, gjør det ikke vondt
  • Det forbedrer helsen til urinveiene
  • Du kontrollerer når og hvordan behandlingen utføres. Det kan gjøres hjemme.
  • Du blir raskt vant til det, og det blir raskt et naturlig gjøremål
  • Forbedret livskvalitet! Det hindrer utvikling av nye strikturer, slik at det ikke blir behov for kirurgisk behandling.

Lenker

cochrane.org

Cochrane Collaboration samler inn og oppsummerer de beste forskningsresultatene for å hjelpe pasienter å ta godt begrunnede behandlingsvalg.