Urinveiene

Hva er urinveiene og hvordan fungerer det? 

Den normale tilbakevendende funksjonen til tømming og lagring av urin kalles miksjonssyklusen. Den er delt inn i en fyllings- og tømmefase. Dette fungerer som et samspill mellom nervesystemet og nedre urinveiene. Det er viktig at alle deler av urinsystemet arbeider i partnerskap for normal vannlating skal skje. Urinsystemet består av nyrer(A), urinledere(B), blære(C) og urinrør(D).  

Funksjonen til urinsystemet

Nyrene er store, bønneformede organer som ligger mot baksiden av magen, hver side av ryggraden. De fjerner avfallsprodukter ved å produsere urin. De har et spesielt system med lite nettverk av rør (nefroner) som gjør at stoffer kan filtreres. Nyrene regulerer mengden vann i kroppen, og mennesker produserer omtrent 1,5 liter urin om dagen.

Urinlederne drenerer urin fra nyrene til blæren. De er 25-30 cm lange rør foret med glatt muskulatur. Muskelvevet bruker peristaltikk for å bevege urinen nedover. Urinlederne går inn i baksiden av blæren via Trigone-området, en ventil forhindrer tilbakestrømning av urin tilbake til nyrene.

Urinblæren er et hult organ som lagrer urin og ligger i bekkenet over og bak bekkenbenet. Blærens elastiske og muskuløse vegg kalles detrusoren, og vil strekke seg for å holde et gjennomsnittlig volum på 400-600 ml urin. Innsiden av blæreveggen er dekket med flere lag epitel (slimhinner). Slimhinnen brettes når blæren er tom, men strekker seg ut når blæren fylles. Det er normalt å urinere 4-8 ganger per dag og (0-1 om natten), normalt 200-400 mls hver gang.

Vanlige urinveisproblemer

Vi er alle forskjellige, og ikke alle urinveisproblemer er like alvorlige. Noen, som inkontinens og urinveisinfeksjoner (UTI), er vanligere enn du kanskje tror. Og det er mange muligheter for behandling og behandling av disse forholdene.

I dette avsnittet fokuserer vi på de vanligste formene for urinveiskomplikasjoner (tisseproblemer) der intermitterende kateterisering kan være en del av behandlingsløsningen. Det er kun ment for din informasjon - hvis du tror du kan ha noen av symptomene vi beskriver, må du kontakte helsepersonell så snart som mulig. Klikk i listen nedenfor for mer informasjon om hver kategori.

Videre lesning: Vanlige urinveisproblemer