The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Ekspertråd for et sunt liv

Anna-Carin Lagerström har en Master of Science og jobber som fysioterapeut, helsepedagog og ernæringsrådgiver ved Spinalis stiftelsen for personer med ryggmargsskader. Hun møter mange mennesker med blære- og tarmproblemer.

anna carin lagerstrom

Matkvalitet

Matkvalitet er et annet tema hun er opptatt av. Hun snakker mye om de negative sidene ved bearbeidet mat. 

Begrepet "bearbeidet mat" dekker all mat som på et eller annet vis har blitt endret fra den naturlige tilstanden, men i dagligtale mener vi ofte industrielt bearbeidet mat med redusert næringsverdi. Som oftest inneholder bearbeidet mat konserveringsmidler, usunt fett, tilsatt salt og sukker, og lite fiber.

"Ekte mat – mat med høy næringsverdi – er viktig for å oppnå god helse", sier Anna-Carin. "Behandlet mat fører til sug og overspising. Du føler deg ikke mett, eller du føler deg midlertidig mett, men det varer ikke, slik at du spiser mer og oftere. Dette er en av årsakene til overvekt, samt forstoppelse, som mange rullestolbrukere lider av", forklarer Anna-Carin.

tips for a healthy life full width

Trening

Fysisk aktivitet og trening, tilpasset din fysiske tilstand, er avgjørende for helsen din. Et liv i rullestol medfører mange utfordringer som gjør at du trenger en sterk kropp. 

"Det er som å pusse tennene – det er helt nødvendig å gjøre det hver dag. Det samme gjelder trening, spesielt fordi du ikke automatisk får den samme daglige treningen som gående", sier Anna-Carin. 

Men det er ekstra viktig å trene smart, på en måte som er tilpasset dine personlige omstendigheter. 

"Hvis du trener for hardt kan det forårsake smerter, noe som igjen kan føre til problemer på toalettet, når du skal utføre RIK eller TAI, eller håndtere daglig hygiene. Du bør unngå å bli støl, spesielt fordi du er så avhengig av skuldrene for å kunne bevege deg rundt", sier Anna-Carin. 

Be fysioterapeuten din om et tilpasset program. Hvis du har smerter utenom det vanlige i mer enn et par dager, bør du oppsøke lege.