The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Sex etter skade eller sykdom – intervju med sexterapeut Dorthe Forsell

Etter en skade eller sykdom som reduserer den fysiske funksjonsevnen, kan sexlivet støte på nye utfordringer. Det tar tid å tilpasse seg kroppen etter at den har forandret seg. Men sexlysten blir ikke borte – den er der, som hos alle andre.

Dorthe Forsell jobber som sexterapeut ved nevrologiavdelingen ved Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige. Hun møter mange pasienter som har en proaktiv tilnærming til å gjenoppta sexlivet sitt.

– Det å godta tap av følelse er tøft, forklarer hun. Du må bli kjent med kroppen din og den nye diagnosen, og bruke det du har. Det er mulig å finne glede igjen – bare på en annen måte enn før.

sex after injury full width

Seksualiteten din

Hva med seksualiteten din?

Etter hvert som kroppen rehabiliteres, har du også behov for å endre livsinnstillingen og seksualiteten din. For å finne tilbake til deg selv igjen, må du bygge opp en følelse av egenverd (hvem jeg er), selvtillit (hva jeg kan gjøre) og seksuell identitet (erfaringer som jeg tar med meg).

– Men ikke forvent at sexlivet ditt kommer til å være det samme som før, sier Dorthe Forsell og legger til: Det kan ta flere år å få fart på sexlivet igjen, men du må ikke gi opp.

Innstilling

Det å føle seg lite attraktiv, konstant sliten eller ha en generell følelse av utilstrekkelighet – er alle effektive lystdrepere. Innstillingen er ofte det største hinderet.

– Prøv å jobbe rundt begrensningene, oppfordrer Dorthe Forsell. Utforsk din nye seksuelle identitet aktivt. Det er verdt all tiden og energien du legger i det.

Hvis du allerede har en sexpartner, kan det ta kortere tid å gjenoppta sexlivet. Noen bytter partner for å skape seg en ny seksuell identitet basert på den nye situasjonen. Det kan være nødvendig, spesielt dersom forholdet ikke fungerte før.

Frykt

Det folk flest frykter, er urin- eller avføringslekkasjer og det å vise frem en ny, annerledes kropp. Det finnes imidlertid løsninger på disse problemene.

Det er mulig å avhjelpe lekkasjer, selv om det ikke alltid er mulig å forhindre dem helt. Du kan for eksempel tømme blæren ved hjelp av et engangskateter. Det finnes også gode metoder for tømming av tarmen, som transanal irrigasjon.

Hva kreves?

For at man skal kunne ha sex, må en rekke betingelser være oppfylt. Disse betingelsene omfatter tilstrekkelig:
  • blodforsyning
  • hormonbalanse
  • nerveforsyning
  • stimulering
  • selvtillit til å kunne gi nytelse
  • selvtillit til å kunne motta nytelse
  • selvtillit til å gi seg hen

Normer

Det kan være vanskelig å bevege seg, og det er kanskje ikke mulig å være like aktiv som før. Rollene må omdefineres.

– Sex er et hett tema, og det er forbundet med veldig mange myter, sukker Dorthe Forsell. De fleste har en oppfatning av hva sex "skal være". Det kan være smertefullt ikke å tilhøre den "normale" gruppen personer på denne måten lenger. Sex skal være så spontant og fantastisk, helst hver gang. Men disse mytene bør vi sette spørsmålstegn ved – uansett funksjonsnivå.

Dorthe Forsell bruker et eksempel om et par som går på restaurant på første date. De ser på menyen og snakker om de ulike rettene. De lytter til hva den andre personen mener, og til slutt bestemmer de seg for hva de vil ha. Når det gjelder sex, er vi derimot ikke like åpne om hva vi liker og hva vi ønsker. I stedet håper vi at vår partner er tankeleser og kommer til å tilfredsstille behovene våre.

På film fremstilles dette på en romantisk måte: Han/hun elsker meg, så han/hun vet hvordan det skal gjøres så perfekt som mulig for oss begge…

– Jeg tar ofte opp disse normene med pasientene mine, sier Dorthe Forsell. De fleste tenker litt over saken. Selvfølgelig ønsker de å strebe etter det "perfekte". Sex bør ikke være et spørsmål om prestasjon, understreker hun.

Dorthes råd

Dette er Dorthe Forsells råd til folk med skader eller sykdom:
  • Våg å snakke om sex med partneren din.
  • Skaff deg informasjon på Internett eller gjennom rådgivning.
  • Prioriter sex som en viktig ting i livet ditt – fordi det er viktig.