The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
FAQ full width

Hvorfor må jeg bruke kateter?

Sannsynligvis har du en sykdom eller skade som påvirker evnen til å tømme blæren. Ren intermitterende kateterisering (RIK) er den nest beste måten å tisse på, siden den etterligner naturlig vannlating. 

Metoden kan også kalles ren intermitterende kateterisering (RIK).

Hvor får jeg tak i katetre?

Katetre er medisinsk utstyr og krever resept fra lege. Reglene varierer fra land til land – gå til den lokale versjonen av denne nettsiden for å finne ut mer. 

Du kan også bestille vareprøver av LoFric® katetre fra Wellspect kontoret i landet der du bor. Klikk på koblingen for å finne ut mer!

Kan katetrene brukes flere ganger?

Nei, sterile intermitterende katetre som LoFric og andre sammenlignbare produktmerkevarer er bare beregnet på engangsbruk. Etter bruk er de forurenset med bakterier, og hvis de brukes igjen, øker risikoen for urinveisinfeksjoner.

Gjør det vondt å bruke kateter?

Det skal ikke gjøre vondt, selv om man kan oppleve litt ubehag i begynnelsen. Dette forsvinner når du har utført Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) en stund. 

Velg et kateter med hydrofil overflate som er skånsomt for urinrøret under kateteriseringen. Katetret bør ha en hydrofil overflate som forblir glatt både når katetret settes inn og trekkes ut. Dette forhindrer skader på urinrøret og oppleves mer behagelig.

Er det komplisert å bruke katetre?

Du kan kanskje oppleve RIK som litt vanskelig i begynnelsen, men så snart du har prøvd det et par ganger, blir det en naturlig del av livet ditt. Mange brukere beskriver det som en daglig rutine, som å pusse tennene. Det finnes en rekke tips og triks for enklere håndtering, innføring og fjerning.

Er kateterisering tidkrevende?

Dette er gjerne en oppfatning man får under den innledende opplæringen. Etter hvert som man får mer erfaring og økt selvtillit, blir tidsbruken som regel sterkt redusert, og en erfaren bruker trenger kanskje ikke så mye mer tid enn det tar å tisse på vanlig måte. 

Kateterisering gjennomføres omtrent like ofte som du normalt hadde gått på toalettet, ca. 4–6 ganger om dagen.

Kan jeg reise?

Mange kateterbrukere er engstelige for lange reiser, spesielt flyturer, der man på et tidspunkt er nødt til å tømme blæren og plassen er begrenset både i kabinen og på toalettet. 

Drøft dette med legen din før du reiser – det finnes måter å håndtere flyturen på. Én måte er å feste en urinpose til katetret og legge et teppe i fanget for å skjule prosessen. Det finnes gode LoFric produkter med kateter, vann og pose for dette formålet. Urinen samles i en plastpose og kan kastes av reisefølget ditt eller kabinpersonalet. 

Sørg for å ta med så mange katetre du trenger i løpet av turen, det kan være vanskelig å få tak i nye hvis du er i utlandet. Kontroller at du har nok katetre i håndbagasjen til å vare en stund, hvis kofferten blir borte eller forsinket. Les mer om å reise med katetre.

LoFric® er et registrert varemerke som tilhører Wellspect HealthCare.