Hvordan jeg fikk kontroll etter kreftdiagnosen

Etter å ha hatt endetarmskreft, hadde jeg først stomi. Da stomien ble fjernet og tarmen lagt tilbake, fungerte ikke tarmtømmingen min. Strålingen hadde skadet nervene til lukkemuskelen, så jeg ble inkontinent. Fra da av led jeg av avføringslekkasje.

assetstream-Oct-05-2021-05-38-38-27-AM

Å ikke vite når jeg måtte på toalettet hadde en enorm påvirkning på livet mitt. Det var vanskelig å vite om tarmen min var helt tom etter et toalettbesøk. Noen ganger følte jeg at jeg hadde fullstendig tømming, for så å kjenne at jeg ikke hadde det, etter å ha forlatt toalettet. Noen ganger klarte jeg å komme tilbake i tid, noen ganger ikke.

Tarmproblemer er ikke synlige på utsiden - det er mye enklere å forstå hvordan noen har det hvis de har bandasje eller gips.

Jeg har alltid likt å spise med venner, men tarmproblemene mine gjorde meg engstelig i flere dager før en kveld ute og hindret meg i å nyte den faktiske hendelsen. Tarmproblemer er ikke synlige på utsiden - det er mye enklere å forstå hvordan noen har det hvis de har bandasje eller gips - dessuten er det ikke veldig lett å snakke om avføringslekkasje. Selv om det ikke var min feil eller mitt valg, skammet jeg meg fortsatt over det.

Jeg fikk medisiner for å hindre tarmlekkasje rett etter den første operasjonen, og jeg begynte med daglig bulking medisin umiddelbart etter at stomien ble lagt tilbake, så det var både gass og brems samtidig. Jeg sluttet med bulking medisinen da jeg ikke lenger kunne kontrollere tarmen, men jeg har fortsatt med halve dosen av medisinen som skal stoppe lekkasjen. Disse tablettene fungerer best om natten, for å få tarmen til å roe seg og gi god natts søvn. Jeg ble deretter henvist til en diettist.

Selv om det ikke var min feil eller mitt valg, skammet jeg meg fortsatt over det.

Da symptomene fremdeles ikke ble borte, ble jeg på nytt tatt inn til Senter for kreftrehabilitering og henvist til spesialsykepleierne i kontinensbehandling. De utførte forskjellige tester med analplugger og miniklyster, men så hørte jeg om TAI.

Første gang jeg hørte om transanal irrigasjon (TAI) og Navina Systems var på dette kreftrehabiliteringssenteret. Min første tanke var: Jeg er ikke klar for det. Jeg var nok også litt redd, selv om jeg var vant til invasive og ubehagelige undersøkelser.

Etter en periode med opptil ti toalettbesøk dag og natt, ombestemte jeg meg. Jeg var konstant sliten, og søvnmangel gjorde det vanskelig for meg å utføre jobben min. Jeg spiste så lite som mulig i løpet av dagen for å klare å reise til og fra jobb uten uhell. Kontaktpersonen min ved kreftrehabiliteringssenteret viste meg mer om hvordan Navina Systems fungerte, og jeg fikk prøve en ny variant med elektronisk pumpe. Jeg fikk tid til å tenke og reflektere en stund om transanal irrigasjon; for å føle meg klar og motivert til å prøve det.

Jeg hadde tid til å tenke og reflektere en stund om transanal irrigasjon; for å føle meg klar og motivert til å prøve det.

Det tok meg litt tid å tilpasse meg og venne meg til innstillingene, men nå bruker jeg Navina Smart daglig. Det er et helt nytt liv for meg. Etter at jeg har tømt tarmen, har jeg en følelse av at jeg kan gjøre omtrent alt. Tarmen har en så avgjørende funksjon, og når mage og tarm fungerer som de skal, er livet så mye lettere og kan nytes igjen.

Nå kan jeg være spontan og gjøre hva jeg vil, når jeg vil.

Last ned eBook 'In control after rectal surgery'

 


Selv om våre historier er fra virkeligheten, kan brukernavn og bilder ha blitt endret for å beskytte deres personvern. Takk for forståelsen.

Emner: