Et liv uten forstoppelse

Marija på 58 år har vært kronisk obstipert i årevis.

Jeg kan ikke huske når tarmen ikke gjorde vondt. Jeg begynte med mageplager sent i tenårene og ingen har virkelig funnet ut hvorfor. Moren min fortalte meg alltid at epler var bra for fordøyelsen, så det har vært en stor del av kostholdet mitt. Sammen med svisker, pærer, mandariner, druer, kiwi eller annen frukt jeg hadde lest ville bedre fordøyelsen. Sannsynligvis bra for mitt inntak av vitaminer, er ikke sikker på hvor mye det hjalp for avføringen.

Ønsker et aktivt liv

Jeg har vært aktiv hele livet og trente friidrett da jeg var yngre (møtte også mannen min på banen). Dessverre satte en kneskade stopper for å løpe, men da begynte jeg med sykling. Jeg elsker å være utendørs og trening har alltid hjulpet meg med å lette smertene.

Å leve med smerter

Når du er konstant forstoppet, lærer du å leve med smerter. Det som er verre er oppblåstheten og den "tunge" følelsen. Du har trang til å gå på toalettet, og så klarer du ikke å få noe ut. Jeg kunne sitte i timevis på toalettet, og ingenting skjedde. Å plukke meg selv var normalt. Den følelsen, når du tar på deg en hanske og graver i din egen anus, vel, det er ikke veldig verdig, la meg bare si så mye. Men når du er desperat, er du villig til å gjøre hva som helst for å finne en løsning.

Søke hjelp

Jeg snakket med flere leger om situasjonen min, og det endte vanligvis med en koloskopi. Imidlertid siden det aldri har vist at det er noe galt med tykktarmen min, ble jeg ikke undersøkt nærmere. Jeg fikk beskjed om å drikke mer vann og spise mer fiber, og så ble jeg sendt hjem.

Så en dag fikk jeg et tips i et av mine ofte besøkte internettfora om en viss gastrolege, og jeg gjorde en avtale. Først ville hun at jeg skulle prøve en ny type medisin, og det så ut til å lette ting en stund, men så hjalp det ikke lenger. Det var da hun foreslo at jeg skulle prøve transanal irrigasjon. Da hun sa at jeg skulle sette et plastkateter opp i enden min - og blåse opp en ballong der - frøs jeg nesten. Men da hun demonstrerte det, skjønte jeg at det var ganske lite, og selve katetret var veldig glatt, nesten som et febertermometer.

Prøver ny terapi

Den første måneden gjorde jeg prosedyren hver dag og økte vannmengden sakte. Nå irrigerer jeg annenhver, eller hver tredje dag. Jeg bruker en app som holder oversikt over irrigasjonsdataene mine og det er veldig enkelt. Jeg setter inn kateteret, bare trykker to ganger på en knapp på kontrollenheten, og det er det. Et toalettbesøk for meg tar omtrent 30 minutter, og hele livet har tatt en enorm vending til det bedre.

Å få livet tilbake

Jeg er sunn, jeg sover som et barn og føler meg aldri forstoppet. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, jeg føler meg aldri forstoppet. Like viktig er at jeg føler jeg meg ren nå. Det høres kanskje litt spesielt ut, men jeg har vært så bevisst på om jeg lukter eller ikke. Selvtilliten min vender tilbake, og jeg har begynt å legge planer, både for å gjøre nye ting og mer av tingene jeg hadde begynt å forlate i mangel på energi. Jeg har meldt meg på et sykkelritt i forbindelse med et veldedighetsarrangement senere i år. Så akkurat nå er jeg i full trening. Og for første gang på år gjør jeg ikke det for å lette smertene - fordi jeg ikke har noen!

 

Spørreskjema om tarmen

Lær mer om TAI

 

Emner: