Sponsorer som Wellspect er som et tre, plantet for fremtiden

Som 10-åring ble Christian Seidel avhengig av rullestol, og han fant da et nytt aktivt fellesskap innen rullestolbasket. Sporten har vært en stor del av livet hans siden – og nå bringer det ham igjen utenlands. Ifølge Christian er det sponsorer som Wellspect som gjør det mulig for ham og mange andre å realisere drømmene sine om å ha en profesjonell karriere.

Christian var en aktiv og glad liten gutt som elsket å spille fotball med vennene sine. Men jo eldre han ble, jo vanskeligere var det for ham å bevege seg som de andre barna. Da han fylte 10 år, fikk han sin første rullestol. Men det har ikke hindret Christian Seidel fra å bli profesjonell idrettsutøver – snarere tvert imot!

31 år gamle Christian ble født med diagnosen Spina Bifida. En medfødt defekt i ryggraden som gir problemer med bevegelighet samt blære- og tarmproblemer.

Jeg prøvde meg til jeg falt, og lærte meg begrensningene mine på den harde måten.

“Det var faktisk ikke så vanskelig å lære å bruke stolen, for jeg var aldri redd for å falle. Jeg testet til jeg falt og da lærte jeg begrensningene mine på den harde måten. Så ved å ikke være redd og bare våge å utfordre meg selv, noe basketball virkelig hjalp meg til, ble jeg kjent med stolen ganske raskt, sier Christian.

Oppdaget parasport og basketball

Det var moren hans som mer eller mindre tvang Christian til å begynne i parasportforeningen FIFH i Malmø da han fikk rullestolen. Basketball var den første sporten Christian prøvde, og nå er det allerede 21 år siden han spilte sin første basketballkamp.

“Etter kun fire eller fem måneder, kjente jeg rullestolen ganske godt. Det var nesten perfekt for meg å starte aktiviteten parallelt med å bli kjent med rullestolen min", sier Christian.

Det tok ikke lang tid før Christians karriere tok fart. Allerede som 13-åring vant han sitt første svenske mesterskap i sin første sesong i ligaen. Da han var 15 år gammel, ble han håndplukket til sitt første landslagsmøte og deltok i Tyrkia da Sverige vant bronse i europamesterskapet – og kvalifiserte seg til VM i Frankrike året etter.

Det var en kjempeopplevelse å være med landslaget i utlandet. Det var første gang jeg reiste med fly så langt hjemmefra, og så for å vinne bronse med laget... Det var en virkelig flott opplevelse!

Etter det fikk Christian mange flere titler på sin CV. Han har vunnet gull i europamesterskapet i Italia, sølv i England, sølv i verdensmesterskapet i Tyrkia og mye mer.

Internasjonal karriere

Foruten landslaget, hvor Christian spilte i 16 år, har han spilt i både Tyskland, Italia, USA og Spania.

I Italia møtte han en annen spiller som nettopp var uteksaminert fra et universitet i USA, hvor han samtidig hadde spilt på høyeste nivå.

Det var slik jeg ble introdusert for University of Wisconsin-Whitewater. Jeg bestemte meg for å dra dit og se hva det handlet om. Jeg elsket det umiddelbart, bestemte meg for å søke og ble akseptert.

Christian ble i USA i fem år og trente med universitetets Health and Human Performance-program. Han spilte for universitetslaget mens han var på college, hvor han hjalp til med å vinne to college-titler og kom til sluttspillet alle fem årene på rad.

Plutselig satt jeg der og spilte mot de aller beste.

"Jeg fikk også sjansen til å spille med og mot noen av de aller beste spillerne i verden. Det er noe jeg drømte om da jeg var barn hjemme i Sverige – å se de ekte stjernene leke ville være flott. Og å se for seg å spille mot dem i fremtiden... Det var helt utenkelig. Men plutselig satt jeg bare der og spilte mot de aller beste. Det er sprøtt å tenke på.”

Fremdeles moro!

Etter en tur tilbake til Europa under korona-pandemien har Christian igjen slått seg ned i Amerika, hvor han har fått muligheten til å spille med sitt gamle lag og samtidig starte på en mastergrad.

Men hvor lenge skal den 31 år gamle svensken vie livet sitt til rullestolbasket?

“Den dagen jeg kan gå inn i en kamp og en hel kamp, en hel sesong, aldri gå glipp av et skudd, da er jeg ferdig... Og det kommer aldri til å skje”, sier Christian og ler.

"Det betyr at du alltid kan forbedre deg. Og så lenge jeg har den tanken og drivkraften til at jeg enten kan utvikle meg selv eller lære andre å bli bedre, vil jeg fortsette. Så lenge jeg har det gøy – og det har jeg fortsatt!"

Viktig sponsor

Wellspect er en offisiell sponsor til IWBF, International Wheelchair Basketball Federation, og som profesjonell spiller og tidligere trener vet Christian hvor viktig det er for sporten at selskaper som Wellspect gir økonomisk støtte.

"Sponsing betyr mer enn noe annet. Du ser det kanskje ikke direkte, men bidraget fra sponsorer gjør det mulig for en nybegynner som starter i England, Sverige eller Danmark å ha råd til å utøve sporten. Slik fikk jeg min egen stol for rullestolbasket, sier Christian og fortsetter:

"Og nå, etter 21 år, kan jeg fortsette å spille og oppnå alt jeg har klart å oppnå gjennom hele karrieren. Det skjedde fordi noen valgte å sponse laget mitt den gang. Så kanskje du ikke ser det med en gang, men det er en investering i fremtiden. Det er som å plante et tre – det kan ta tid, men til slutt vil det blomstre."

Emner: