"Nå kan jeg igjen bestemme når jeg vil gå på toalettet!" - Fem spørsmål til Anna Kamma

Anna Kamma har VACTERL, en medfødt tilstand som gjør at Anna må bruke kateter og tarmskylling. Her forteller hun om hvordan dette har påvirket hverdagen hennes, og hvordan hun, ved å ikke gi opp, nå kan bestemme når og hvor hun skal gå på toalettet.

Anna Kamma har VACTERL, en medfødt tilstand som gjør at Anna må bruke kateter og spyle tarmen. Her forteller hun om hvordan dette har påvirket hverdagen hennes, og hvordan hun, ved å ikke gi opp, nå kan bestemme når og hvor hun skal gå på toalettet.

Dette er Annas personlige historie. Hun bor i Tyskland, der forskrivning, introduksjon, levering og støtte fungerer annerledes enn i Norge.

"Hei, jeg heter Anna, jeg er 21 år gammel og har VACTERL syndrom. Det betyr at venstre side av kroppen min ikke fungerer som den skal, noe som gjør at jeg har forstyrrelser i tarmene, blæren og nyrene, samt skoliose."

Hvilken innvirkning har dette på livet ditt?

"Jeg har hatt dette helt siden jeg ble født. På grunn av VACTERL har jeg måttet kateterisere meg daglig og - med min gamle løsning - utføre tarmskylling to ganger om dagen. Heldigvis kommer hjemmesykepleien alltid for å hjelpe meg. De forbereder alt for meg og hjelper meg alltid hvis det oppstår problemer. De er alltid der for meg når jeg trenger dem."

Hvordan hjelper tarmskylling deg?

"Tarmrensing med Navina har gitt meg kontrollen over livet mitt tilbake - jeg kan i prinsippet tømme tarmen når og hvor jeg vil. Men det fungerer ofte bedre hvis man holder seg til bestemte tider, så det prøver jeg å gjøre så mye som mulig. Jeg tåler for eksempel ikke varme så godt heller, men får problemer med tarmen, noe som er veldig smertefullt. Men nå kan jeg bare ta irrigasjonssystemet mitt og gå og tømme tarmene - og jeg har ikke magesmerter.

Den største fordelen med tarmkorrigering er at jeg ikke lenger trenger å bekymre meg for noe som helst. Jeg kan møte venner og gå ut, noe som ikke var mulig før. Så ja, jeg ser tarmkorrigering som et stort pluss i livet mitt - jeg er veldig fornøyd med det."

Du kateteriserer også, hvordan fungerer det?

"Du må bare akseptere det. Etter hvert ser du alle fordelene med kateterisering. Det bidrar til å forebygge blæreinfeksjoner, og man kan faktisk gå på toalettet som normalt. Så når alt kommer til alt, er jeg veldig glad for at jeg får hjelp av kateterisering - og at det fungerer så bra med den løsningen jeg har i dag."

Hvilke verktøy har du, og hvordan fungerer de?

"Jeg brukte et annet system før jeg begynte med tarmkorrigeringen, men tarmene mine reagerte ikke godt på det. Det var veldig smertefullt, og jeg fikk ikke ut all avføringen, så jeg måtte gå på toalettet igjen om kvelden.

Nå bruker jeg Navina. Jeg så det først på en video med en fyr som også drev med tarmkorrigering. Da tenkte jeg: "Jøss, det må jeg også ha!" fordi den er automatisk, vannet fylles på gradvis - det er bare å trykke på en knapp, så gjør apparatet resten. Nå har jeg mye mindre vondt i magen, og jeg trenger ikke lenger å gå på toalettet om kvelden. Det er en virkelig god oppfinnelse.

Jeg så Navina for første gang på en video av en fyr som hadde avføring. Da tenkte jeg: "Jøss, det må jeg også ha!

"Til kateterisering har jeg en stund nå brukt LoFric Elle-kateteret, det lilla kateteret med håndtak. Før det prøvde jeg noen andre, for å, ja, teste ut ting. Men jeg kommer alltid tilbake til LoFric Elle, fordi man ikke kan se at det er et kateter. Jeg tar det opp av vesken når jeg går ut og spiser, og jeg går på toalettet uten at noen legger merke til at jeg har noe med meg. Det ser ut som om jeg har en penn i hånden, og det fungerer veldig enkelt. Noen ganger har jeg ikke noe imot at folk ser det, mens andre ganger, som når jeg går ut og spiser, har jeg bare ikke lyst til det.

Jeg liker dette kateteret veldig godt, det er hendig, lite og kateteriseringen fungerer veldig bra. Det er et veldig fint kateter.

Har du noen tips du vil dele med oss når det gjelder tarmskylling eller kateterisering?

"Fordi jeg vet at det kan være tøft noen ganger, vil jeg gjerne dele mine erfaringer med alle som er i en lignende situasjon. Jeg har alltid trodd at jeg var alene om dette - og det hjalp meg mye å vite at jeg tok helt feil. Derfor håper jeg at folk vil lese og dele historien min.

Jeg vet hvordan det er - noen ganger er det tøft, og det er vanskelig å finne motivasjonen. Men du må innse at det virkelig hjelper! Jeg fokuserer hovedsakelig på det positive og ikke det negative - det hjelper meg mye. Det å få tilbake kontrollen over kroppen og selv kunne bestemme når og hvor man skal gå på toalettet. Jeg har ikke lenger problemer med tarmene og har ikke lenger magesmerter. Så ikke nøl med å prøve det - du også!"

Vil du vite mer om Wellspect-produktene?

 

Finn ut mer om Navina

Lær mer om LoFric Elle

Emner: