Ufrivillig lekkasje av urin Urininkontinens

Hva er urininkontinens?

Med urininkontinens opplever du ufrivillig lekkasje av urin på grunn av tap av blærekontroll. Selv om det er helt normalt å føle seg flau over denne situasjonen, er du ikke alene. 

 

Folk unngår ofte å søke hjelp siden de synes det er pinlig - noe som betyr at tilstanden noen ganger blir ubehandlet. Dette er svært uheldig siden den underliggende årsaken ofte kan behandles, og behandling kan forbedre livskvaliteten dramatisk.

Urininkontinens Symptomer

Symptomene og alvorlighetsgraden av urininkontinens spenner fra noen ganger lekker urin når du hoster eller nyser til å ha en trang til å urinere som er så plutselig og sterk at du ikke kommer til toalettet i tide. Det finnes forskjellige typer inkontinens, og symptomene deres kan variere. 

 

Typer urininkontinens

De vanligste er stress, trang og overløpsinkontinens:

Stress-inkontinens

Dette er tap av urin når du utøver press - stress - på blæren ved å hoste, nyse, le, trene eller løfte noe tungt. Stressinkontinens oppstår når lukkemuskelen og/eller bekkenbunnen i blæren er svekket. Hos kvinner kan dette skyldes fysiske endringer som følge av graviditet, fødsel og overgangsalder. Hos menn kan fjerning av prostata kjertelen føre til denne typen inkontinens. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene dine, og spenner fra atferdsråd og fysioterapi til legemidler og kirurgi.

Oppfordre til inkontinens

Dette er en plutselig, intens trang til å urinere, etterfulgt av et ufrivillig tap av urin. Blæremuskelen trekker seg sammen og kan gi deg en advarsel om bare noen få sekunder til et minutt for å nå et toalett. Med urge-inkontinens, må du kanskje urinere ofte, inkludert hele natten. Urge-inkontinens kan være forårsaket av urinveisinfeksjoner, blæreirritanter (legemidler, matvarer etc.), urinretensjon, tarmproblemer, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom, hjerneslag, skade eller skade på nervesystemet forbundet med multippel sklerose. Hvis det ikke er noen kjent årsak, kalles urge-inkontinens også overaktiv blære. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene dine, og spenner fra atferdsråd og fysioterapi til legemidler, kateterisering og kirurgi, ofte er en kombinasjon av behandling mest effektiv.

Overløpsinkontinens

Hvis du ofte eller konstant drypper urin, kan du ha overløpsinkontinens, som er en manglende evne til å tømme blæren. Noen ganger kan du føle deg som om du aldri helt tømme blæren. Når du prøver å urinere, kan du produsere bare en svak strøm av urin. Denne typen inkontinens kan forekomme hos personer med skadet blære, blokkert urinrør eller nerveskader fra diabetes og hos menn med prostatakjertelproblemer. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene dine og spenner fra kateterisering, atferdsråd og fysioterapi til legemidler og kirurgi, ofte er en kombinasjon av behandling mest effektiv.

Blandet inkontinens

Hvis du opplever symptomer på mer enn én type urininkontinens, som stressinkontinens og urge-inkontinens, har du blandet inkontinens.

Andre, mindre vanlige typer inkontinens inkluderer:

 • Funksjonell inkontinens: Eldre voksne eller funksjonshemmede kan oppleve inkontinens bare fordi en fysisk eller psykisk svekkelse hindrer dem i å komme seg på toalettet i tide. For eksempel kan en person med alvorlig leddgikt ikke være i stand til å kneppe hans eller hennes bukser raskt nok.
 • Total inkontinens: Dette begrepet brukes noen ganger til å beskrive kontinuerlig lekkasje av urin, dag og natt, eller periodisk ukontrollabel lekkasje av store mengder urin. I slike tilfeller har blæren ingen lagringskapasitet. Noen mennesker har denne typen inkontinens fordi de ble født med en anatomisk defekt. Det kan være forårsaket av skader på ryggmargen eller urinveiene, eller ved en unormal åpning (fistel) mellom blæren og en tilstøtende struktur, slik som vagina. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene dine og spenner fra kateterisering, atferdsråd og fysioterapi til legemidler og kirurgi, ofte i kombinasjon.

 

Årsaker til urininkontinens

Det er mange mulige årsaker til urininkontinens:

 • Kostholdet ditt (både mat og drikke) og bruk av visse medisiner kan stimulere blæren
 • Andre behandlingsbare medisinske tilstander kan også forårsake inkontinens, inkludert urinveisinfeksjoner og forstoppelse
 • Graviditet, fødsel og overgangsalder utgjør alle potensielle årsaker til urininkontinens hos kvinner
 • Menn kan oppleve blærelekkasje som følge av forstørret prostata
 • Skader eller sykdommer som påvirker nervesystemet kan påvirke signaler til blæren, noe som fører til lekkasje av urin, disse inkluderer ryggmargsskader, multippel sklerose, spina bifida og Parkinsons sykdom.
 • Endelig blir urininkontinens mer sannsynlig med alderen

Urininkontinens Behandling

Hvis du opplever urinlekkasje regelmessig, ikke bekymre deg fordi det er mange alternativer der ute for å håndtere blæren.

Avhengig av alvorlighetsgraden av urininkontinens, kan helsepersonell foreslå ett av følgende alternativer:

 • Livsstilsendringer - vanligvis rundt kosthold og trening
 • Atferdsintervensjoner - for eksempel bekkenbunnsøvelser eller blæreopplæring
 • Kateterisering - slik at du kan velge når og hvor du tømmer blæren
 • Kirurgi - selv om dette er sjeldent fordi med kateterisering, er de fleste i stand til å fullstendig håndtere sin inkontinens.