Problemer med å tømme blæren Urinretensjon

Hva er urinretensjon?

Hvis du opplever problemer med å tømme blæren generelt eller ikke klarer å tømme blæren helt, kalles dette urinretensjon. Selv om dette kan være plagsomt, er det mer vanlig enn du kanskje tror. Som mann er du mer sannsynlig å oppleve noen form for oppbevaring i økende grad med alderen (1 av 70 menn over 70 år), og det finnes en rekke effektive behandlinger tilgjengelig. 

Urinretensjon symptomer og årsaker

Selv om urinretensjon er generelt betegnet av manglende evne eller problemer med vannlating, kan symptomene og årsakene variere avhengig av hvilken type urinretensjon som du kan oppleve. Disse er vanligvis delt inn i akutt urinretensjon og kronisk urinretensjon.

Typer urinretensjon

Akutt urinretensjon

Den plutselige manglende evne til å urinere indikerer vanligvis at du kan ha en annen tilstand som krever behandling. Det kan skyldes:

  • Hindringer i blæren eller urinrøret (røret som fører urin fra blæren utenfor kroppen).
  • Forstyrrelse av sensorisk informasjon i nervesystemet (f.eks. ryggmarg eller nerveskade).
  • Hevelse i blæren (f.eks. ved å utsette vannlating over lengre tid).

Foruten en klar og plutselig manglende evne til å tømme eller tømme blæren, opplever personer med akutt urinretensjon vanligvis en hovent underliv.

Komplikasjoner av ubehandlet urinretensjon kan inkludere blæreskader og kronisk nyresvikt. 

Kronisk urinretensjon

Kronisk urinretensjon er, som akutt retensjon, ofte forårsaket av en egen tilstand som krever behandling. Dette kan være:

  • Et hinder i uttaket
  • En svak blæremuskel
  • Et nevrologisk problem
  • Bivirkningen av et legemiddel

Symptomene kan være forvirrende, fordi mens du kan være i stand til å urinere, kan du ha problemer med å starte en strøm eller tømme blæren helt. Du kan urinere ofte; Du kan føle et presserende behov for å urinere, men har liten suksess når du kommer på toalettet; Eller du kan føle at du fortsatt må gå etter at du er ferdig med å urinere. Samtidig kan du også drible urin mellom turene på toalettet, på grunn av en overfylt blære (overløpsinkontinens).

På grunn av disse forvirrende symptomene, blir kronisk retensjon ganske ofte diagnostisert som overaktiv blære eller urge-inkontinens. Dette er alvorlig, da behandlingen for overaktivitet i utgangspunktet er å "roe blæren ned" med legemidler - noe som øker retensjonsnivået.

Helsepersonell kan bruke ultralyd eller måle gjenværende urin etter kateterisering for å være sikker på at du ikke opplever retensjon. Komplikasjoner med ubehandlet kronisk retensjon inkluderer urinveisinfeksjoner, blæreskader, inkontinens og kronisk nyresvikt.

Behandling av urinretensjon

Enten du opplever akutt eller kronisk urinretensjon, er den vanligste behandlingen å tømme blæren for urin ved hjelp av et kateter. I tillegg til behandling av den underliggende årsaken.

Den gode nyheten er om lekkasjen skyldes retensjon eller inkontinens, den kan hjelpes raskt og enkelt med selvkateterisering. Selvkateterisering med LoFric hjelper deg med å sørge for at blæren er helt drenert, og forhindrer en overfylt blære og lekkasje- og helseproblemer det kan forårsake.