Ulike typer urinkatetre

Ulike måter å kateterisere

Med mindre du trenger å begynne å bruke et kateter, er det lite sannsynlig at du vil vite mye om det. Og vi vet at det i begynnelsen virker skummelt, vanskelig og skremmende, men så snart du lærer teknikken, vil det bli en vane som enhver annen daglig rutine.

Hva er et kateter?

Et kateter er et tynt rør ofte laget av mykt plastmateriale som kan settes inn i blæren via urinrøret. Katetre er referert til som medisinsk utstyr og foreskrevet av helsepersonell.

Hvorfor er det nødvendig?

Et urinkateter brukes til å tømme urinblæren når den ikke kan tømmes normalt. Denne prosessen kalles kateterisering og kan være nødvendig etter flere forskjellige anledninger. Den mest kjente er etter en operasjon eller under sykehusinnleggelse. Det brukes imidlertid også som en daglig vane for mange mennesker med en dysfunksjonell blære forårsaket av en annen diagnose, som ryggmargsskade, ryggmargsbrokk, multippel sklerose (MS), Parkinsons sykdom, diabetes, hjerneslag eller bekkenbunnsdysfunksjon (f.eks. Kvinner etter overgangsalderen med inkontinens).

Det finnes noen forskjellige typer urinkatetre, og valget er av betydning for optimalt utfall:

Inneliggende kateter

Et inneliggende kateter er et kateter som forblir inne i kroppen i lengre tid, og det er to typer. Et inneliggende urinrør er et kateter som føres gjennom urinrøret inn i blæren, mens et suprapubisk inneliggende kateter føres gjennom magen direkte inn i blæren. Inneliggende katetre settes inn av helsepersonell og blir liggende inne i kroppen så lenge det er behov for dem. For langvarig bruk endres de ofte hver eller annenhver måned. Å ha noe inne i kroppen i så lang tid øker risikoen for infeksjon.

Intermitterende katetre

Et intermitterende kateter settes inn i urinrøret på forespørsel for å tømme blæren, og fjernes deretter igjen så snart blæren er tom. Brukerne læres opp til å kateterisere seg selv, og det er en enkel teknikk som kan utføres av de fleste.

Selv barn helt ned i syv-åtteårsalderen kan læres opp til å kateterisere seg selv, og ved hjelp av hjelpemidler kan personer med nedsatt håndfunksjon også øve på det.

Kateterisering utføres omtrent med samme intervaller som du normalt ville gå på toalettet, omtrent 4-6 ganger om dagen.

Ikke-hydrofile katetre vs hydrofile katetre

Det er to hovedtyper av intermitterende urinkatetre: Ikke-hydrofile katetre, som er ubelagte katetre, og hydrofile intermitterende katetre som er belagt med en glatt overflate for å opprettholde lav friksjon under både innsetting og uttak, og bidrar derfor til å unngå komplikasjoner.

Hvilket kateter skal jeg bruke?

Intermitterende kateterisering (IC) er den foretrukne metoden for å tømme blæren når du ikke kan urinere naturlig. Det er trygt på kort, mellomlang og lang sikt, og minimerer vanlige risikoer som urinveisinfeksjoner (UTI), strikturer, blæresteinkomplikasjoner og forverring av øvre urinveier.

Intermitterende kateterisering er nærmest naturlig vannlating, og gir brukeren kontroll og frihet. For kortvarige brukere gir intermitterende kateterisering raskere gjenoppretting og går tilbake til normal vannlating (tømming av blæren) etter operasjonen.

Av de forskjellige typene intermitterende katetre viser bevis at hydrofile engangskatetre er best for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Hvordan velge riktig kateter

Når kateterisering er nytt for deg, er det fornuftig å vite hva som gjør ett kateter mer riktig for deg enn et annet. Her utforsker vi hvordan du velger riktig kateter for deg.

Intermitterende kateterisering (IC)

Intermitterende kateterisering (IC) er den nest beste måten å urinere på, måten som for det meste etterligner den naturlige måten å urinere på. I denne delen kan du se animasjoner for å forstå hele prosedyren for IC, laste ned kateteriseringsinstruksjoner og mer.

Blære produkter

LoFric er en komplett løsning for kort- og langsiktig blærehåndtering. LoFric er basert på den unike Urotonic Surface Technology, og muliggjør periodisk kateterisering på en sikker og brukervennlig måte.