The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Motivasjon og tålmodighet er svært viktig når man skal begynne med TAI

Vær forberedt på at det tar tid å endre vaner, både mentalt og fysisk, og at det tar tid for tarmen å tilpasse seg nye rutiner. Du trenger tid til å finne behandlingsmønstret som fungerer best for deg.

Hvor lang tid tar det før TAI virker?

Det er viktig å ha realistiske forventninger til hva TAI kan gjøre for deg, og hvor lang tid det tar å oppnå tilfredsstillende resultater. Du må være innstilt på at det kan ta 4–12 uker å stabilisere tarmen og utvikle en god, personlig tilpasset avføringsrutine.

Gi det tid. Det lønner seg!


succeed with TAI independent wheelchair user outside full width

Opplæring er avgjørende

Informasjon og personlig tilpassing er avgjørende for å lykkes med TAI, og omfattende opplæring er svært viktig når du begynner. Ideelt sett bør du få veiledning av helsepersonell første gangen du utfører TAI.

  • Det er viktig å velge riktig utstyr – som passer for deg og gjør behandlingen enklere.
  • Behandlingen skal være tilpasset deg, både når det gjelder vannmengde, vannhastighet, ballongstørrelse osv.
  • Det kan være nyttig å følge opp hvordan behandlingen går.
  • Utstyr som brukes til TAI kan fungere litt forskjellig når det gjelder sikkerhet og effekt.

Sikkerhet

Manuell pumpe

Ved TAI må tykktarmen være luft- og vanntett. Det vil si at hos pasienter uten kontroll over lukkemuskelen må katetrene være utstyrt med en ballong.

Blant enhetene med manuell pumpe, er den største forskjellen hvorvidt det er en ventil på lokket til vannbeholderen. Denne ventilen åpnes når trykket i tykktarmen blir for stort.

Elektrisk pumpe

En elektronisk pumpe garanterer lav og kontinuerlig luftstrøm. Med denne kan ballongen oppnå riktig størrelse med lavere trykk på innsiden, noe som gir bedre tilpasningsevne. Dette er den sikreste måten å blåse opp kateterballongen på for pasienter med ryggmargsskader.

En elektronisk enhet er også presis og uavhengig av de manuelle pumpeegenskapene, og gir ytterligere muligheter for å forebygge eventuell feilaktig bruk av irrigasjonssystemet.