The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Slik fungerer TAI

Regelmessig irrigasjon av tarmen tømmer tykktarmen og endetarmen så effektivt at de holder seg tomme til neste irrigasjon. Dette forebygger ikke bare avføringslekkasje, men gir kontroll over når og hvor tarmtømmingen skal skje. Innføringen av vann skaper dessuten en bølgende bevegelse fra den oppstigende tykktarmen, noe som kan forhindre forstoppelse. Andre viktige fordeler med TAI er at pasienten bruker mindre tid og krefter på tarmtømmingen, noe som kan gjøre vedkommende mindre avhengig av omsorgspersoner.

Ingen flere uhell med tarmen

Når opplæringen er fullført og tarmen har vendt seg til transanal irrigasjon, kan målet være å irrigere annenhver dag. Innen den tid har du sannsynligvis fått på plass en tarmrutine og kan unngå både forstoppelse og lekkasje. Målet med TAI er å gjenopprette en regelmessig og velfungerende tarm som gjør det mulig å leve et normalt liv.

Slik fungerer TAI: trinn for trinn

TAI er en metode for effektiv tømming av tarmen ved at vann føres inn i tykktarmen via et rektalkateter. Dette stimulerer kroppens peristaltiske bevegelser til å tømme tarmen. Slik fungerer det:

1. Innføring

Før rektalkateteret inn til kateterhåndtaket.

2. Fyll luft i ballongen

Ballongen forsegler endetarmsåpningen, sørger for at katetret holder seg på plass og sørger for god forsegling under hele behandlingen.

3. Irrigere/innføre vann

Åpne vanngjennomstrømningen og før inn vann i tarmen ved hjelp av pumpen. Dette bidrar til å løse opp avføringen og igangsette peristaltiske bevegelser. Lukk vanngjennomstrømningen og vent.

Tømming

4. Tømming

Slipp luften ut av ballongen og trekk ut katetret. La tarmen tømme seg. Tømmetiden er individuell og kan variere fra dag til dag.