The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

Hvordan mat blir til bæsj

Når du har tygget og svelget maten din, tar maten en tur gjennom kroppen din, først gjennom spiserøret, så magen, tynn- og tykktarmen og til slutt ut gjennom endetarmen. Det kan ta mange timer eller dager før maten er ferdig med reisen gjennom kroppen din.

På veien fra munnen til endetarmen blir den sunne delen av maten sugd opp av kroppen din. Vitaminer, karbohydrater, fett og proteiner - all ernæring som gjør at du kan bevege deg rundt, leke og til og med tenke.

Navina for Children Digestive system

Tarmen

Tynntarmen er som et veldig langt rør - hele 6 meter hos en voksen person. Den er som en hageslange! Tykktarmen er mye kortere, cirka en meter lang, og den er mye tykkere enn tynntarmen. Tarmene suger til seg siste rest av mat i tillegg til vann, og dette omdannes til avføring. Avføringen lagres i endetarmen, som er siste del av tarmen, inntil signaler sendes fra hjernen om at det er på tide å kvitte seg med avføringen. Det er da vi føler at vi må på toalettet.

Avføringen kan variere fra dag til dag. Noen ganger er den hard og tørr, andre ganger løs og vannaktig. Alt er normalt og kan avhenge av mye, som hva du spiser, hvor ofte du går på toalettet og hvor mye du er i bevegelse. Noen ganger kan du ikke gå på toalettet på normalt vis, men du er ikke alene. Mange barn har det samme problemet, og det finnes andre måter å gjøre det på, for eksempel TAI.