The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

Tarmdysfunksjon hos barn

Hva skjer i barnets kropp?

Tarmdysfunksjon er en tilstand som kan ha mange ulike årsaker. Et barn kan ha tarmdysfunksjon som følge av fødselsanomali, som spina bifida eller anorektal misdannelse. Den kan også utvikles som følge av skade eller sykdom, som en ryggmargsskade.

children and TAI bowel dysfunction full width

Tarmdysfunksjon gir ofte forstoppelse, avføringslekkasje og/eller problemer med å tømme tarmen. Det er ikke uvanlig å ha alle disse problemene samtidig. Forstoppelse er svært vanlig hvis du har tarmdysfunksjon. Forstoppelse kjennetegnes av sjeldne og uregelmessige tarmbevegelser, noe som fører til hard, tørr avføring som er vanskelig å få ut. Avføringslekkasje er et annet vanlig problem for barn med tarmdysfunksjon. Det gir ufrivillig avgang av avføring.

Hva skjer med livet når tarmen ikke fungerer?

Livet med tarmdysfunksjon kan være vanskelig. Barn med tarmdysfunksjon kan oppleve smerte, oppblåsthet, tap av appetitt og avføringslekkasje mange ganger om dagen. Dette resulterer ofte i følelsesmessige reaksjoner, sjenanse og sosial usikkerhet.

Mange familier bruker mye tid på å håndtere disse problemene. Tiden det tar å spise, gå på toalettet, vaske klær etter lekkasjer og/eller bytte bleier, ta vare på irriterte og såre rumper, har stor innvirkning på hverdagen. Dette begrenser også leketiden og barnets mulighet til å delta i sosiale aktiviteter. Mange foreldre bruker mye tid på å finne riktig behandling for barnet sitt. Hvert mislykkede forsøk kan være følelsesmessig utmattende og føre til en følelse av håpløshet. På toppen av dette, kan det være søsken som har krav på og trenger oppmerksomhet.

Møt ekspertene

For å se litt nærmere på hvordan livet arter seg med tarmdysfunksjon, henvendte vi oss til Paediatric Stoma Nurse Group (PSNG). Dette er en gruppe spesialiserte og erfarne stomisykepleiere i England og Irland. Vi spurte om de ville dele noen historier og erfaringer fra møter med hundrevis av pasienter gjennom mange år.

Denne filmen handler om livet med tarmdysfunksjon før man finner en behandling som fungerer. Se neste ekspertenes film her.