The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Slik fungerer TAI

Transanal irrigasjon er en metode for å tømme tarmen på en effektiv måte. Metoden gjør tømming av avføring fra endetarmen og nedre del av tykktarmen enklere ved at det føres vann inn i tarmen.

children and TAI how TAI works full width

Regelmessig irrigasjon av tarmen tømmer tykktarmen og endetarmen så effektivt at det holder seg tomt til neste irrigasjon. Dette forebygger ikke bare avføringssøl, men gir også kontroll over når avføringen skal finne sted. Tilførselen av vann skaper en bevegelse i den oppadstigende tykktarmen, som bidrar til å presse ut avføringen og dermed forhindre forstoppelse. En annen stor fordel med transanal irrigasjon er at du sparer både tid og energi som brukes på tarmtømming – en fordel både for barn,
foreldre og andre familiemedlemmer. Eldre barn og tenåringer kan lære å utføre prosedyren selv, og dette gir økt selvstendighet og integritet. 

Ingen flere uhell fra tarmen

Målet med transanal irrigasjon er å gjenopprette en regelmessig og velfungerende tarm, slik at barnet og du kan leve et liv som ikke er begrenset av tarmproblemer. Redusert risiko for uhell skaper selvtillit, sparer tid og gir muligheter for et sosialt liv, både for barnet og familien. En mer forutsigbar tarmtømmingsrutine kan også gjøre foreldrene tryggere på at barnet kan være borte fra hjemmet, for eksempel på skolen eller med venner.

Tid for lek

Når barnet har lært seg prosedyren og kroppen har vendt seg til den, vil irrigasjonen normalt bare ta mellom 15 og 60 minutter. Transanal irrigasjon utføres vanligvis enten daglig, annenhver dag eller to ganger i uken, avhengig av barnets behov.

Hvordan fungerer TAI?

En gruppe spesialist sykepleiere, Paediatric Stoma Nurse Group (PSNG) i England og Irland, forklarer hva TAI er og hvordan det fungerer. Se den siste i en serie av flere filmer her.

Fem grunner til å prøve TAI