The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

RIK for kvinner

Mange kvinner strever i åresvis for å finne en løsning på sine blæreproblemer, uten hell. En metode som ofte overses, eller til og med unngås, er intermitterende kateterisering (RIK). RIK kan være en god løsning på mange av disse problemene, men kvinner har ofte en viss motstand mot RIK. Når det er sagt – når du har kommet over den største barrieren er det stor sannsynlighet for at du har funnet løsningen på ditt blæreproblem.

Høres noe av dette kjent ut?

Anatomi og plassering

For å være ærlig, det er ikke enkelt for en kvinne å se hvor du setter inn kateteret. Du vil sannsynligvis trende litt mer støtte i starten.

 

Utilgjengelige toaletter

For mange kvinner er det å gå ut uten å være sikker på at man finner et tilgjengelig toalett nok til å bli hjemme. Noen kvinner vil drikke lite slik at de begrenser antallet toalettbesøk (ikke gjør det).

 

Enda mer som skal passe inn

For noen virker det sølete og tidkrevende og enda noe som skal tas hensyn til i «livets puslespill», kan hindre sosial omgang og forhold til partner.

 

Frykt for konseptet

Mange kvinner opplever skamfølelse, tap av verdighet og lav selvfølelse når de ikke kan late vannet på normal måte. Noen synes at RIK virker invasivt og smertefullt, gjør dem mindre feminine og koblet til gamle folk.

Disse bekymringene er helt normale, men ofte ikke informert om av helsepersonell. Dersom du kjenner deg igjen i det nedenforstående, kan du jo forsøke å ta det opp med legen din.

 

Hvordan komme over barrierer

  • Gi det en ærlig sjanse. Din innsats vil sikre utfallet!
  • Vær bevisst ved valg av kateter

    Sørg for å velge kateter ved å prøve ut ulike alternativer. Det er veldig viktig at du finner et kateter som tilfredsstiller dine behov.

  • Skreddersydd for deg

    Hele løsningen for behandling må passe inn i hverdagen din. Ellers kan det være vanskelig å få det til å fungere.

  • En god start

En god start er avgjørende for å lykkes med intermitterende kateterisering. Be om god støtte fra helsepersonell og forvent det meste av katetret ditt.