The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Kvinner og UVI

Urinveisinfeksjoner er (UVI) er plagsomme og smertefulle, og dessverre meget vanlig – faktisk er det verdens mest vanlige bakterielle infeksjon. Flere kvinner enn menn er påvirket og forskjellen er tydelig allerede etter første leveår. Hvorfor? Delvis på grunn av ulik anatomi.

women and uti fw

UVI i tall

  • Om lag halvparten av alle kvinner vil oppleve UVI i løpet av livet
  • Risikoen for å få UVI er 3-4 ganger høyere dersom du er kvinne
  • Ca 1/3 av alle kvinner på 24 år har hatt UVI
  • Kvinner mellom  16-35 år har omtrent 35 ganger større sannsynlighet til å få en UVI enn menn

Årsaker til UVI

Tallene kan virke litt urettferdig, men det kommer av hvordan kroppen våre er skapt.  Menn har et lengre urinrør som gjør at bakterier vaskes ut hver gang de later vannet. Plasseringen av urinrøret hos kvinner, nær endetarmen og vagina, er dessverre utsatt for overføring av bakterier.

UVI’er er ganske vanlige hos seksuelt aktive kvinner, selv om vannlating før og etter sex kan hjelpe for å forebygge infeksjon. Kvinner med diabetes er mer utsatt for UVI på grunn av sykdommens innvirkning på immunsystemet.

Andre årsaker er bruk av prevensjon og antibiotika, som kan forstyrre den normale bakteriefloraen i vagina. Både genetiske faktorer og østrogen nivå har vist å være viktig.

Bruk av urinkateter øker risikoen for UVI og det er grunnen til at det er viktig med riktig teknikk og bevisst valg av kateter. Hydrofile kateter har for eksempel en dokumentert redusert risiko for UVI og blir som regel foretrukket av brukere.