The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Kvinner og LUTS

LUTS er forkortelse for Lower Urinary Tract Symptoms, og inkluderer symptomer som hyppig vannlating, hastverk, svak stråle og etterdrypp. Begrepet LUTS gjelder for begge kjønn, men er oftest anvendt til menn – paradoksalt nok da prevalensen alt i alt er høyere hos kvinner.

women and luts fw

Prevalens av LUTS hos kvinner

  • Urin inkontinens er ca 2,5 til 3 ganger mer vanlig hos kvinner.
  • Kvinner har 3-4 ganger større risiko for UVI.
  • Overaktiv blære er mer vanlig hos kvinner.

LUTS deles inn i to hovedkategorier: Problemer knyttet til lagring og tømming.

 

Problemer med lagring

Du vil oppleve at du lekker litt når du hoster, nyser eller trener. Dette kalles stressinkontinens og er vanlig etter graviditet og fødsel.

Urinlekkasje er også vanlig  ved nevrologiske lidelser som MS og/eller på grunn av overaktiv blære (OAB). Blæren trekker seg sammen når den ikke skal og gir lekkasje. Dette kalles også hastverks inkontinens.

Inkontinens og lagringsproblemer er vanligvis mer vanlig hos kvinner enn hos menn.

Tømmingsproblemer

Urinretensjon er det motsatte av inkontinens – du har problemer med å tømme blæren helt. Når det blir urin igjen i blæren øker risikoen for infeksjon. Dersom ikke dette behandles kan nyrene bli skadet.

Retensjon er mest vanlig hos eldre menn og ikke så vanlig hos kvinner, med mindre du har en nevrologisk lidelse, prolaps eller postoperative komplikasjoner.

Retensjon kan skyldes en mekanisk barriere, slik som en forstørret prostata, eller slappe muskler i blæreveggen. Sistnevnte kalles ofte for atonisk (underaktiv) blære og betyr at blæremuskelen er for svak til å trekke seg sammen.

Problemer med tømming er mer vanlig hos menn enn hos kvinner.