The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Ren Intermitterende Kateterisering (RIK) gir full kontroll

Blæreproblemer, uansett alvorlighetsgrad, kan gjøre det vanskelig å utføre hverdagslige aktiviteter uten bekymring. Kateterisering kan hjelpe på mange forskjellige måter.

Med engangskateter kan du late vannet til forskjellige tider i løpet av dagen – akkurat som normal vannlating. Det betyr at du følger en normal rutine, som er viktigere enn det kanskje høres ut til. Med et LoFric engangskateter kan du kateterisere deg enkelt, diskret og trygt.

Når du kateteriserer deg, tømmer du urinblæren helt, så det er liten fare for lekkasje. Mange som har blæreproblemer, er bekymret for å gå ut i tilfelle det oppstår lekkasje. Selvkateterisering kan være en del av løsningen. Fra et medisinsk synspunkt er det selvsagt også bedre for deg å tømme urinblæren helt tom.

Hvor ofte du bør kateterisere deg avhenger av urinvolum som ikke bør overstige 400 ml. For å unngå at det samler seg bakterier i urinen, er det ikke bra med for lange intervall mellom kateteriseringene. 4-6 ganger per døgn er å anbefale avhengig av hvilken diagnose du har.*

Bruk av engangskateter kan ha innvirkning på seksuallivet ditt. Bare det at du faktisk tømmer urinblæren helt tom, øker sjansen for bedre seksualfunksjon – og det kan være med og øke lysten. Engangskateter innebærer at det ikke er noe permanent utstyr som kommer i veien.

wellspect why cic full width

Fordeler med Ren Intermitterende Kateterisering (RIK)

For de som har god nok håndfunksjon til å håndtere et kateter, er selvkateterisering en trygg og enkel måte å tømme blæren på. Hensikten med kateteriseringen er å forbedre livskvaliteten ved at du får bedre kontroll av blæren din samtidig som det hindrer nyreskader og komplikasjoner, som resturin og urinveisinfeksjoner (UVI).

Intermitterende kateterisering har mange fordeler:

  • Det er enkelt og trygt, og selv om det føles litt rart i begynnelsen gjør det ikke vondt
  • Blæren tømmes fullstendig og hindrer tilbakeslag av urin som kan skade nyrene
  • Det forebygger resturin og reduserer dermed risikoen for urinveisinfeksjoner
  • Ved å tømme helt tomt er det ingen risiko for urinlekkasje
  • Du har kontroll på hvor og når du tømmer blæren
  • Det hjelper deg slik at du får en god natts søvn
  • Det blir fort en vane slik at det blir som å late vannet på naturlig vis
  • Livskvaliteten øker og du trenger ikke å bekymre deg for pinlige lekkasjer eller for hvordan du skal klar deg utenfor hjemmet