The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

De vanligste utfordringene

Kanskje kjenner du litt uro når du skal komme i gang med kateteriseringen. Men ta det med ro.
For de fleste forsvinner denne følelsen når de har prøvd det noen ganger og innser at det ikke gjør vondt.

Ingen er like og det finnes ikke et enkelt svar på hvordan man skal lære å utføre ren intermitterende kateterisering (RIK) på den beste måten. Det finnes imidlertid noen vanlige tips og triks.

five most common challenges full healthy plant growing from ground width

Vanskeligheter med innføring

Menn kan ha problemer med å føre inn katetret gjennom spente lukkemuskler eller forbi prostatakjertelen.
Tips: Prøv å slappe av, trekk pusten dypt noen ganger, og host svakt når du fører inn katetret. Du kan også prøve å vri katetret litt for å komme gjennom.
Det finnes også katetre med en konisk spiss, noe som kan forenkle innføringen. Øvelse gjør mester! 

Finne det rette innføringspunktet

Kvinner kan ha vanskeligheter med å finne urinrøret – det er rett og slett vanskelig å identifisere det ovenfra.
Tips: Be sykepleieren eller opplæringsansvarlig om å vise deg, til du føler deg komfortabel. Det finnes også hjelpemidler, som et speil, et håndtak for å gjøre det enklere.

Vanskeligheter med uttrekking

Katetre som brukes med gel eller et annet smøremiddel, er glatte under innføringen, men kan bli mindre glatte på veien ut. Hvis du nettopp har begynt å bruke katetre eller har nedsatt håndfunksjon, kan det være litt tidkrevende å tømme blæren, og det er en risiko for at katetret tørker ut før det skal fjernes.
Tips: Be om et hydrofilt kateter som er glatt både ved innføring og uttrekking. Prøv å slappe av. Det kan hjelpe å hoste eller vri katetret.

Tømme blæren borte fra hjemmet

Noen føler ubehag ved tanken på å skulle tømme blæren hos en venn eller på et offentlig toalett. Man vil rett og slett ikke at alle skal vite hva som skjer på toalettet. 
Tips: Bruk et kateter som kan brettes sammen til en diskret størrelse. Ta alltid med en liten plastpose for å oppbevare det brukte kateteret hvis du ikke ønsker å kaste det i en offentlig søppelkasse eller hos venner. Det finnes også katetre med en pakkedesign der du kan legge kateteret tilbake i pakningen, slik at du kan ta med deg det brukte katetret og kaste det hjemme.

Du kommer snart til å bli ekspert på kateterisering, og da kommer tidsbruken på badet ikke lenger til å være et problem.

Nedsatt håndfunksjon

Hvis du har nedsatt håndfunksjon, kan det være vanskelig å håndtere katetret. 
Tips: Be om et kateter som er enkelt å håndtere. Et hydrofilt kateter aktiveres med vann, og disse katetrene leveres med vann i pakken, slik at du ikke trenger å tilføre gel eller annet smøremiddel. 
Noen merker har smarte pakkeegenskaper som teip for opphenging eller tilgjengelige hjelpemidler. Be sykepleier eller opplæringsansvarlig om råd eller ring oss, så hjelper vi deg.